Klasik Türk Edebiyatında Yerlilik

İstanbul Kültür Üniversitesi

Klasik Türk edebiyatında “yerlilik” meselesi, çok önemli olmakla birlikte bugüne değin üzerinde yeterince durulmamış bir konudur. Klasik Türk Edebiyatında Yerlilik Bilim Şöleni adında yer alan “Yerlilik” tabiriyle kastedilen, klasik Türk edebiyatına Fars ve/veya Arap edebiyatlarından aktarılmayan, Türk şair ve yazarlarının üretimi olan, “bize özgü” olan her şeydir. Kullanılan dilden, metinlerde geçen şahıs ve yer adlarına, olaylardan eşyalara, eser içeriklerinden edebî tür ve nazım şekillerine varana kadar yerli ve millî olan bütün özellikler bu bilim şöleni çerçevesinde gündeme getirilmesi beklenen konulardır.

▪️ Klasik Türk Edebiyatında Yerlilik Bilim Şöleni (24-25 Nisan 2021) ile, klasik Türk edebiyatı çerçevesinde verilen ürünlerde görülen her türlü “yerlilik” unsurunu tespit etmeye yönelik çalışmaların bir arada değerlendirilmesi ve yayımlanması suretiyle bu konunun sistematik bir envanterini çıkarmak amaçlanmaktadır.

Yerlilik, Klasik Türk Edebiyatı, Kongreler

Klasik Türk Edebiyatında Yerlilik / Ed. M. Fatih Köksal, Emre Berkan Yeni; Yay. Haz. Berna Civalıoğlu Sevindik, Harun Coşkun, Güler Uğur Melikoğlu, Çağla Barikan Topci– İstanbul: İstanbul Kültür Üniversitesi, 2022.