Welcome to IKU Academic Digital Archive System


OpenAccess@IKU is Istanbul Kultur University's Academic Digital Archive System, established in June 2014 to digitally store and provide open access to academic and artistic outputs in line with international standards and intellectual property rights. The system includes various outputs such as articles, presentations, theses, books, book chapters, reports, encyclopedias, and works of art produced by the university's faculty members and students.

IKU University is a leading institution using UniSpace.

Supoorted by @SelenSoft Yazılım

 

Recent Submissions

Thumbnail Image
PublicationOpen Access
Sosyal Medya Pazarlama Aktivitelerinin Türkiye'deki Turizm Seyahat Acentalarının Tüketici Algısına Etkisi
(İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024) AYDIN, BÜŞRA; Kemal Özkan Yılmaz
Günümüzde sosyal medya etkili bir pazarlama aracı haline gelmiştir. Bu nedenle; birçok firma ve markaların tüketicileri ile direk olarak iletişim noktası olmuştur. Son yıllarda sosyal medya pazarlaması iletişim konusunda diğer birçok sektörde olduğu gibi turizm sektörü içinde önemi ve kullanımı artmıştır. Diğer birçok sektörde olduğu gibi turizm sektöründe de iletişim ortamları farklılaşmış ve yenilenmiştir. Sosyal Medya, satın alıcılara turizm sektöründeki ürün ve hizmetler hakkındaki bilgilere, daha hızlı ve az maliyetli ulaşım imkânı sağlarken; önceki kullanıcıların deneyimleri hakkında bilgi alama şansı da sunmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı; turizm hizmet sunucularının sosyal medya pazarlama faaliyetlerinin, seyahat acentalarının tüketici algısına etkisini incelemeyi hedeflemektedir. Hedef kitlesi turizm sektöründe faaliyet gösteren çeşitli acenta sahipleri ve çalışanlarıdır. Bu amaç doğrultusunda Türkiye'nin farklı illerinde yer alan 250 seyahat acentası sahibi ve çalışanına anket uygulanmıştır. Anket sonucunda elde edilen veriler SPSS 25.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Anket ile hedeflenen, önceden belirlenmiş ölçekler desteğiyle katılımcıların görüşlerini ölçmeyi amaçlamaktadır. Toplanan veriler frekans analizi, ANOVA, regresyon analizi, hipotez testleri ve t-testi gibi yöntemler kullanılarak analizler çözümlenmiştir. 'Kişiselleştirme', 'Trend Olma' ve 'Ağızdan Ağza' iletişim boyutlarının marka değeri üzerinde olumlu ve istatistiksel olarak anlamlı etkileri olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, 'Kişiselleştirme' ve 'Ağızdan Ağza' iletişim boyutlarının satın alma niyeti üzerinde pozitif etkileri olduğu görülmüştür.
Thumbnail Image
PublicationOpen Access
EEG ve Yüz İfadelerine Dayalı Çok Modlu Duygu Tanıma
(İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024) GÜLER, SONGÜL ERDEM; Fatma Patlar Akbulut
Duygu tanıma alanındaki ilerlemelere rağmen, araştırma alanı hala iki temel sınırlamayla karşı karşıyadır: giderek daha karmaşık hesaplamalar yapmak için derin modellerin kullanımı ve çeşitli veri türlerinin bir karışımıyla duyguların tanımlanması. Bu çalışma, elektroensefalografi (EEG) sinyallerini yüz ifadeleriyle birleştirerek, Transformer, LSTM ve GRU gibi gelişmiş modelleri içeren multimodal duygu tanıma konusundaki bilgi birikimine katkıda bulunmaktadır. Sonuçlar, önerilen yaklaşımın etkinliğini doğrulamaktadır, çünkü GRU modelinin sırasıyla tek modlu (yalnızca EEG) ve çok modlu (EEG ve yüz ifadeleri) veri setlerinde %88 ve %97 gibi yüksek tahmin doğruluğu göstermektedir. Bulgular, geleneksel tek modlu tekniklerine kıyasla, çok modlu yaklaşımların dikkate değer ilerlemeler sağladığını göstermektedir. Çalışma, karmaşık sinirsel dinamikleri ve görünür duygusal ipuçlarını yakalayan, duygu tanıma sistemlerinin sağlamlığını ve doğruluğunu artıran bir çerçeve sunmaktadır. Bu sonuçlar, çeşitli veri kaynaklarını gelişmiş modellerle entegre ederek tek modlu sistemlerin yarattığı sınırlamanın nasıl aşılacağını göstermeleri açısından önemli pratik çıkarımlara sahiptir.
Thumbnail Image
PublicationOpen Access
Yeme İçme Sektöründe Faaliyet Gösteren Franchise Mutfaklarda Modüler Sistem Kullanımın Avantajları ve Üretim Teknikleri Özelinde İncelenmesi
(İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024) ZEHİR, ONURHAN; Arzu Erçetin
Bu çalışmada endüstriyel mutfak kapsamında nitelikli montaj personelleri üzerinden ilerleyen imalat anlayışı ve süreci; etkililik, verimlilik ve zaman yönetimi açısından incelenmiştir. Bu tespitler sonucu bu sürecin daha sorunsuz ve etkili bir biçimde ilerleyebilmesi için modüler sistem anlayışı benimsenerek bu kapsamda bir modül arşivi oluşturmuştur. Arşiv oluşturduktan sonra bu modüllerin imalat teknikleri ve süreçleri incelenmiştir. İmalat sürecinde görev yapan nitelikli montaj personelleri ile bu konuda görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmelerin nitel analizi sonucunda modüler sistem yaklaşımının endüstriyel mutfak örneğinde verimli ve etkili sonuçlar verdiği doğrulanmıştır. Çalışmanın sonunda ayrıca modüler sistemlerin franchise işletmelerde kullanımı ile ilgili bir sonraki çalışmalara katkı sağlayacak öneriler de sunulmuştur.
Thumbnail Image
PublicationOpen Access
Psikolojik Sermayenin Üretkenlik Karşıtı İş Davranışları İle İlişkisinde Çalışan Sesinin Düzenleyici Rolü
(İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024) ÇOLAK, CEREN; Mine Türker
Bu araştırmanın amacı, çalışanların psikolojik sermayelerinin üretkenlik karşıtı iş davranışları ile arasındaki ilişkide çalışan sesinin düzenleyici rolünün belirlenmesidir. Bu doğrultuda psikolojik sermaye, üretkenlik karşıtı iş davranışları ve çalışan sesi kavramlarına ilişkin yazın sunulmuş ve bu kavramlar arasındaki ilişkilerin belirlenebilmesi için uygun analizler yapılmıştır. Araştırma, Sivas İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı bir devlet hastanesinde çeşitli ünvanlarla görev yapmakta olan 327 çalışanın katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Uygulanan analizler sonucunda, psikolojik sermaye ile çalışan sesi arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki; psikolojik sermaye ile üretkenlik karşıtı iş davranışları arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Üretkenlik karşıtı iş davranışları ile çalışan sesi arasındaki ilişkinin negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Son olarak, gerçekleştirilen düzenleyici etki analizi sonucuna göre psikolojik sermayenin üretkenlik karşıtı iş davranışları ile ilişkisinde çalışan sesinin düzenleyici rolünün anlamlı olmadığı tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular ilgili yazına bağlı olarak tartışılmış, araştırmada yer alan sınırlılıklar belirtilerek gelecekteki çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Thumbnail Image
PublicationOpen Access
Fleeting Significance: Humanoid Robots as Disposable Entities in Ian Mcewan's Machines Like Me and Kazuo Ishiguro's Klara and the Sun
(İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024) GÖKÖZ, İREM; Ayşegül Turan
This thesis presents an in-depth exploration of the intricate relationships between humanoid robots and their human counterparts depicted in Ian McEwan's Machines Like Me and Kazuo Ishiguro's Klara and the Sun. Through a multifaceted analysis, this study scrutinizes themes revolving around the fear of "the other", fear of potential replacement, and investigates Wilhelm Hegel's master-slave dialectic, particularly through the lens of servitude within these literary narratives. The examination reveals a nuanced portrayal wherein the humanoid robots, central to the narratives, endure exploitation, sometimes mistreatment, and eventual disregard. The analysis highlights the societal dynamics that perpetuate the use and abandonment of these robots, positioning them as instruments employed for convenience until they no longer serve their intended purpose. By intertwining philosophical concepts such as "uncanny", "the other", and "face-to-face encounter" as well as ethics of robotics and Asimov's three rules of robotics with literary analysis, this thesis offers insight into the intricate complexities of human-robot relations. It underscores the ethical considerations and power dynamics inherent in the treatment of humanoid robots, shedding light on how these narratives reflect contemporary societal apprehensions and attitudes towards artificial intelligence and its integration into daily life. In consideration of these theories and concepts, the study ultimately asserts that despite their technological advancement and emulation of human behaviour, including emotions, humanoid robots or machines equipped with artificial intelligence persist in being deemed redundant.