Kişilik Hakkını Oluşturan Kimi Unsurların Ticari Amaçlı İzinsiz Kullanımı

Seçkin Yayıncılık

Kişilik hakkı çeşitli unsurlardan oluşur. Bu unsurlardan bazıları, ticari açıdankullanılmaya elverişli unsurlardır. Ticari açıdan kullanılmaya elverişli kişilik unsurlarıarasında, ad üzerindeki hak, resim üzerindeki hak, ses üzerindeki haklar örnek olarakgösterilebilir. Bu hakların ticari amaçlı kullanımı izni gerektirir. Bu doğrultuda, buhaklar, lisans sözleşmesine konu olabilir. Lisans sözleşmesinin veya iznin kapsamınınaşılması hem borca aykırılık hem haksız fiile neden olur. İzinsiz kullanım durumunda,ünlü veya ünsüz kişi, maddi tazminat ve manevi tazminat taleplerinde bulunması mümkündür.Ayrıca, gerçek olmayan vekaletsiz işgörme hükmü çerçevesinde de taleptebulunulabilir.
The right of personality is consisted of various elements. Some elements of this right can be used for commercial purposes. The rights such as, the right to one’s own name, the right to one’s own picture (image), the right to one’s own voice are suitable for commercial use providing that the owner of this rights agrees to such use under a license agreement. Use of this kind of personality features without permission leads to violation of the right to personality. Exceeding the scope of the consent given under a license agreement causes both contractual and tortious liability. The injured party (celebrity or not) may claim compensation for pecuniary and non-pecuniary damages. The provision of the Code of Obligations relating to false agency without authorisation may also be applied.

Kişilik Hakları, Haksız Fiiil

BELLİCAN, C., Kişilik Hakkını Oluşturan Kimi Unsurların Ticari Amaçlı İzinsiz Kullanımı, İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 18(1), 79-109