Ah Virgins Sisteminin Dönem Analizi

Evin, Barbaros
Aksu, Ozan

İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları

Bu çalışmada AH Vir çift sisteminin yayınlanmış minimum zamanları ve Ankara Üniversitesi Gözlemevi'nde elde edilen yeni minimum zamanları ışığında dönem değişimi incelendi. Dönem değişim karakteristiğini ve değişime neden olan etkileri belirleyebilmek için O-C eğrisi oluşturuldu. AH Vir'in 0-C eğrisi, dönem artı ve çevrimli bir yapıyı birlikte içermektedir. Sistemin toplam açı sal momentumunun korunduğu kabulu altında dönemdeki artış küçük kütleli bileşenden büyük kütleli bileşene kütle aktarımı etkisi dikkate alınarak yorumlandı. Çevrimli yapı ise sisteme fiziksel olarak bağlı olası bir ilave cismin neden olduğu ışık-zaman (light-time effect) dikkate alınarak incelendi ve ilgili fiziksel parametreler hesaplandı.
A period study of double star AH Vir has been performed with published minimum times and new minimum times which obtained at Ankara University Observatoy. In order to designate the charactristic of period variation, an 0-C graph formed. 0-C graph shows a period increase with cyclic variation. Under the assumption of conservation of the total angular momentum, the period increase can be atrtributed to mass transfer from less massive to the massive one. Cyclic variation can be attributed to light-time effect due to presence of third body in the system. The related physical parameters derived in this assumption.

AH Vir, Örten Çift Yıldızlar, Dönem Analizi, Eclipsing Binary Stars, Period Analysis