Sürdürülebilirlik Bağlamında Dijital Miras Kavramı

Süleyman Demirel Üniversitesi

Yaşanan teknolojik gelişmelerle birlikte internetin, günlük yaşamın vazgeçilmez bir unsuru olması geride bıraktığımız ayak izlerini giderek dijitalleştirmektedir. Bu bağlamda, öldüğümüzde “Dijital varlıklarımıza ne olacak?” sorusu giderek daha önemli hale gelmektedir. Dijital varlıkların yönetimi ile anlamlılık kazanan bu konu, dijital miras kavramını ortaya çıkarmıştır. Özellikle yerli yazında çok az çalışılmış olan, uluslararası yazında ise hukuki, tarihsel boyutu ile ağırlıklı yer bulmuş olan dijital miras kavramını incelemek alan yazına katkı sunmak açısından önem arz etmektedir. Dijital miras, dijitalleşmenin bir sonucu olarak hayatımıza giren, dijital ortamda somut ve soyut malvarlıklarının (alan adları, sosyal medya hesapları vb.), kişinin ölümünden sonra saklanması, depolanması, varislere devrini de içeren bir kavramdır. Dijital miras konusunun anlaşılır kılınması için, nitel araştırma yöntemlerinden ikincil kaynak taraması yapılarak konuya yönelik farkındalık oluşturmak araştırmanın birincil amacıdır. Ayrıca dijital miras kavramını sürdürülebilirlik yönetimi bağlamında ele alarak stratejik yönetime dair birtakım çıkarımlarda bulunmak, bu alanda çalışmak isteyen akademisyenlere de yol gösterici olmak amaçlanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, sürdürülebilir dijital miras konusunun ulusal ve uluslararası alan yazında bu bağlamda ele alınmadığı, dijital mirasa yönelik ulusal yazında oldukça az çalışma olduğu, yapılan çalışmaların odak noktasının yasal düzenlemelere yönelik olduğu tespit edilmiştir.
The fact that the internet is an inevitable element of daily life, together with the technological developments experienced, gradually digitizes the footprints we leave behind. In this context, the question of “What will happen to our digital assets?” when we die becomes more and more important. This issue has revealed the concept of digital heritage which has gained significance with the management of digital assets. It is important to examine the concept of digital heritage, which has found a place predominantly in the international literature with its legal and historical dimensions, especially contributes to the national literature. Digital heritage is a concept that comes into our lives as a result of digitalization and includes the storage and transfer of tangible and intangible assets (domain names, social media accounts, etc.) to the heirs after the death of the person. The primary purpose of the study is to raise awareness about the subject by scanning secondary sources, one of the qualitative research methods, in order to make the subject of digital heritage understandable. In addition, it is aimed to make some inferences about strategic management by considering the concept of digital heritage in the context of sustainability management and to guide academics who want to work in this field. According to the findings, it is determined that the subject of sustainable digital heritage is not discussed in this context in the national and international literature, and there are very few studies in the national literature on digital heritage, and the focus of the studies is on legal regulations.

▪ JEL Sınıflandırma Kodları: M00, M10, M19, O30.

Dijital Miras, Sürdürülebilirlik Yönetimi, Dijital Varlık, Sürdürülebilir Miras

DEVECİYAN, M. T., & ALAY, H. K. Sürdürülebilirlik Bağlamında Dijital Miras Kavramı. Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 13(30. YönOrg 2022), 114-125.