Person:
NAS, SEVİL

Loading...
Profile Picture

Email Address

Birth Date

Research Projects

Organizational Units

Job Title

Dr. Öğr. Üyesi

Last Name

NAS

First Name

SEVİL

Name

Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • PublicationOpen Access
    The Effect of Fruit Consumption Time on Glucose Regulation in Pregnancy With Gestational Diabetes
    (Pontificia Universidade Catolica Campinas, 2023) NAS, SEVİL; Yılmaz, Hande Öngün
    ObjectiveThis study aims to determine the effect of fruit consumption time on blood glucose regulation in pregnant women with gestational diabetes.MethodsThe study was carried out with 64 volunteer participants diagnosed with gestational diabetes. Participants who were directed to the Department of Nutrition and Dietetics were divided into two groups according to the order of application; Group 1 was included in the nutrition treatment program for a week, consuming fruit for the main meal and Group 2 for the snack. During this process, the participants were applied a personalized nutrition plan that was adjusted equally for macronutrients of all meals containing isocaloric 3 main and 4 snacks. In this process, blood glucose values were measured six times a day by the participants and the blood glucose results of both groups before starting the nutrition therapy and on the seventh day after starting the medical nutrition therapy were compared.ResultsThe mean age of the women participating in the study was 33.50 +/- 4.95 years and 32.28 +/- 5.18 years for the 1st and 2nd groups, respectively, and the groups were similar in terms of anthropometric measurements. The post-diet average of postprandial blood glucose levels in the morning within each group dropped from 180mg/d to 115mg/dL (p<0,001) for Group 1 and from 185mg/dL to 110mg/dL (p<0,001) for Group 2. There was a decrease in the fasting plasma glucose and postprandial blood glucose levels measured in the morning, noon and evening before and after the medical nutrition therapy of the groups, but no statistically significant difference was found between the groups (p>0.05). All participants on the gestational diabetes diet had normal blood sugar levels without the need for insulin. A statistically significant decrease was observed in the postprandial blood glucose-fasting plasma glucose difference levels of the pregnant women in the group that consumed fruit for snacks (Group 2) on the seventh day of the study (p<0,001). There was no significant difference in the pre-diet and post-diet morning fasting plasma glucose values of both groups (p>0,05).ConclusionThis study found that medical nutrition therapy in pregnant women with gestational diabetes led to a decrease in blood glucose levels, but consuming fruits as a snack or at the main meal did not make a significant difference on fasting plasma glucose and postprandial blood glucose. It was concluded that the type and amount of carbohydrates consumed daily in gestational diabetes are determinative on blood glucose level.
  • PublicationOpen Access
    Hedonik Açlık Durumunun Besinlere Karşı Duyulan İstek ve Beslenme Alışkanlıkları ile İlişkisi
    (Düzce Üni̇versi̇tesi̇, 2024) İçöz, Rümeysa Özçalkap; SÖNMEZ, ALEYNA; Atar, Aslıhan; Batar, Nazlı; NAS, SEVİL
    Amaç: Bu çalışmada, üniversite öğrencilerinin besin alımlarının hedonik açlıkla olan ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Kesitsel, tanımlayıcı tipte olan bu çalışma Şubat- Mayıs 2022 tarihleri arasında bir vakıf üniversitesinin sağlık bilimleri fakültesinde öğrenim gören gönüllü katılımcılar ile yürütülmüştür. Örneklem büyüklüğü G*Power 3.1.9.7 programı ile etki büyüklüğü 0,25 hata oranı 0,05 ve yüzde 95 güçle 197 kişi olarak belirlenmiştir. Çalışmanın örneklemini çalışmaya katılmayı kabul eden 199 öğrenci oluşturmuştur. Katılımcıların demografik bilgileri ve beslenme alışkanlıkları genel bilgi formu ile hedonik açlık durumu ise besin gücü ölçeği (BGÖ) ile çevrimiçi olarak sorgulanmıştır. Beslenme alışkanlıkları BGÖ puanı ile ilişkilendirilmiştir. Bulgular: Erkek cinsiyette kadın cinsiyetine göre BGÖ puanı daha yüksek bulunmuştur. (p<0,05). BKİ sınıflandırmasında da hafif şişman katılımcılarda BGÖ puanı daha yüksek bulunmuştur. (p<0,05). Yemek seçiminde bulunan katılımcıların BGÖ besine ulaşılabilirlik, besin mevcudiyeti, besin tadına bakılması düzeyleri yemek seçmeyenlere göre anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: Özellikle lezzetli besinlerin bulunduğu obezojenik ortamda hedonik açlığın obeziteye yol açacağını düşündürmektedir. Hedonik açlıkta cinsiyet farklılıkları ve BKİ ile BGÖ puanları arasında korelasyon gözlemlenmiştir. Ayrıca beslenme alışkanlıkları cinsiyet, BKİ ve hedonik açlığın ölçümünde kullanılan BGÖ puanları ile yakından ilişkili bulunmuştur. Bu alışkanlıkların saptanması obezite gibi beslenme alışkanlıkları ile ilişkili kronik hastalıkların önlenmesinde tedavi stratejisi olarak kullanılabilir.