Person:
PAPUÇÇULAR, HAZAL

Loading...
Profile Picture

Email Address

Birth Date

Research Projects

Organizational Units

Job Title

Dr. Öğr. Üyesi

Last Name

PAPUÇÇULAR

First Name

HAZAL

Name

Search Results

Now showing 1 - 10 of 23
  • Publication
    Londra'dan Kudüs'e: Filistin'de İngiliz İdaresinin Ulusal ve Uluslararası Dinamikleri
    (Kopernik Kitap, 2020) PAPUÇÇULAR, HAZAL; 180376; Mensur Akgün
    Geçmişte farklı dinlerden pek çok insanın barış içinde birlikte yaşadığı ve her birinin kutsal saydığı Kudüs, yıllardır dünya gündeminde çatışmalar, işgaller ve şiddet haberleriyle anılıyor. Hangi aşamalardan geçerek bu duruma geldiğini anlamak ancak süreci analiz etmekle mümkündür. Bu çalışma, Kudüs'ün uluslararası statüsünün değiştirilme çabalarını çıkış noktası olarak belirleyerek tarihsel bir perspektifle ve bütün evreleriyle konuyu ele almaktadır. Kudüs'ü geçmişi ve bugünüyle yakından tanımak ve anlamak isteyen herkese faydalı olacaktır.
  • Publication
    Lausanne Conference : Peacemaking process and Parliamentary Politics in Ankara, 1922-1923
    (2019-06) PAPUÇÇULAR, HAZAL; 180376
    Lausanne Treaty of Turkey is a product of Turkish national movement, which was organized after the end of the World War I and led by a newly founded parliament in Ankara. In Turkish historiography, this parliament has usually been associated with its revolutionary character that paved the way for a new Turkish state and with its democratic setting in which different viewpoints existed and clashed with each other even in the matters of vital importance. In this sense, this paper aims to analyze the relationship between parliamentary politics and peace­ making efforts of Turkish delegation in Lausanne. It shows the parliamentary opposition to the peace-making process of Turkey which existed in many issues pertaining to the composition and attitude of the Turkish delegation in Lausanne, drawing o f the borders, future of the Straits, and economic/fmancial matters. Apart from being a specific analysis of intra-parliamentary politics on peace and war, this paper exemplifies a broader understanding: the relationship between domestic policy and peace-making process. In the Turkish case, although the intra- parliamentary opposition would not change the outcome, it would complicate the peace-making efforts of the Turkish delegation in Lausanne and question the leadership in Ankara. In return, it would be one of the reasons for parliamentary elections in Turkey held in 1923. While dealing with the national politics on the negotiation process in Lausamie, this paper also will mention how these discussions on Lausanne made nearly a century ago influence the discourses in Turkey even today where Lausanne Treaty is still being discussed vividly in domestic politics.
  • Publication
    The Turkish Connection : Global Intellectual Histories of the Late Ottoman Empire and Republican Turkey
    (De Gruyter Oldenbourg, 2022) Kuru, Deniz; PAPUÇÇULAR, HAZAL; 180376
    Covering a rich array of global aspects, ranging from individuals as ideational entrepreneurs to transnational intellectual trajectories, this volume deals with multiple dimensions of global and transnational backgrounds pertaining to Turkey’s intellectual history, starting with the 19th and reaching the 21st-century. The book engages with the late Ottoman and republican Turkish periods through topics such as the transnational processes that contributed to the development of modern Turkish philosophy, the Bosnian and Bulgarian intellectuals at the end times of the Ottoman imperial order, Wilsonianism’s impact, the role of Westerners in promoting Ottoman political agendas, the global connections and ramifi cations of Turkish Islamism as well as Turkish anticlericalism and leftism. The aim is to globalize late Ottoman and republican Turkish intellectual histories by presenting distinct frameworks for advancing the Global Intellectual History agenda in this distinct setting.
  • Publication
    Contested Sovereignties: Turkish Diplomacy, the Straits Commission, and the League of Nations (1924-1936)
    (Routledge Journals, Taylor & Francis Ltd., 2022) PAPUÇÇULAR, HAZAL
    This article analyzes Turkey's complex relationship with the Straits Commission in the interwar period. The Convention Relating to the Regime of the Straits that was signed in Lausanne in 1923 stipulated the formation of an international commission under the auspices of the League of Nations. This institution became a locus that Turkey, the other members of the Commission and the League of Nations negotiated the sovereignty of the Straits and discussed the authority over its administration. This article shows that Turkey perceived the Commission detrimental to its sovereignty. However, this article also portrays an interesting case study that Turkey conducted diplomacy with this intergovernmental organization in which it actually played a leading role. The vague relationship of the Commission with the League of Nations that Turkey was not a member of until 1932 further complicates the narrative which emphasizes the multiple layers that diplomacy was formed and performed, thereby necessitating new approaches to the study of foreign policy. In this regard, this study aims to transcend the traditional accounts on interwar Turkish diplomacy, which have been dominated by the interstate bilateral relations.
  • Publication
    21. Yüzyılda Tarih Yazımı ve Tarihçilik Üzerine Bir İnceleme
    (A Kitap, 2021) PAPUÇÇULAR, HAZAL
    Popülizm, otoriterleşme ve sağın yükselişiyle dünya siyasetinde gerçekleşen dönüşümler, günümüzde sosyal bilimcilerin en sık tartıştığı meseleler haline gelmiştir. Öyle ki, sosyal bilimcilerin birçoğu dünya siyasetinin, iktisadının, toplumlarının ve dolayısıyla da bunları inceleyen bilimlerin yeni bir paradigmanın eşiğinde olduğu konusunda hem fikir görünmektedir. Buradan hareketle bu makale böylesi bir dönemde ortaya çıkan veya önem kazanan tarihyazımı akımlarını analiz etmektedir. Bu bakımdan, bu çalışma küresel düzen ve tarihyazımı arasındaki bir tezadı da ortaya koymaktadır. Zira, son on yıllık dönemde tarih yazımı, dünyaya damgasını vurmakta olan ideolojilerin aksine, parçalanmadan ziyade 1990’larda dahi görülmeyen bir globalleşme trendi göstermektedir. Küresel tarih (global history) ve ulus-ötesi tarih (transnational history) alanında verilen eserler giderek artarken, bu alanlar uluslararası ilişkiler tarihi (international history) ve/veya diplomasi tarihi (diplomatic history) gibi geleneksel alanları da dönüştürmektedir. Tarihçiler bir taraftan bir devleti, toplumları ya da devletler arasındaki ilişkileri ortaya koymaya devam ederken, diğer taraftan giderek daha fazla araştırmacı daha geniş kavramlarla ve sınırları aşan meselelerle uğraşmaya başlamıştır. Çevre tarihi (environmental history), duygular tarihi (emotional history) ve nöro-tarih (neuro-history) de son dönemde daha çok önem kazanan alanları oluşturmaktadır. Bu çalışma, tüm bu alanların gelişimini mevcut literatür üzerinden aktarırken aynı zamanda son yıllardaki teknolojideki ilerlemelerle tarihin yönteminde de birtakım değişiklikler olduğunu belirtmektedir. Bu gelişmelerin yanında, gerçek sonrası dönem olarak adlandırılan bu dönemin ve içinde bulunulan Covid-19 pandemisinin tarihyazımına ne derece etki edebileceği analiz edilmektedir. Sonuç olarak bu makale, tarihyazımı literatüründeki dönüşümleri ve yeni tartışmaları ortaya koymayı hedeflemektedir.
  • Publication
    The Sanjak of Alexandretta (Hatay) in Turkish Foreign Policy: A Case of “Accidental Diaspora” and Kin-State Politics
    (Palgrave Macmillan, 2020) PAPUÇÇULAR, HAZAL; 180376
    This chapter deals with the place of the Sanjak Turks in the formulation and implementation of Turkish foreign policy toward the Sanjak of Alexandretta—as later called Hatay—in the interwar period. Utilizing the concept of “accidental” diaspora, which indicates a kin-group that comes into existence because of the dissolution of the empires, it analyzes the policies of Turkey over this community. It shows that the collaboration between Ankara and the Sanjak Turks dated back to the Turkish War of Independence and intensified in the mid-1930s. It argues that Ankara’s aim to annex the region turned the Turkish community into a crucial element of Turkish foreign policy and led to identity-based policies targeting the Sanjak Turks. This chapter searches the possibilities of employing a transnational approach to an interwar foreign policy case, which has usually been analyzed by traditional historical narratives.
  • Publication
    21. Yüzyılın dönüşen dünyasında tarihçilik ve tarih yazımı
    (2019-11) PAPUÇÇULAR, HAZAL; 180376
    Otoriterleşme, popülizm, aşırı sağ ve yükselen milliyetçilikler dünya siyasetinde gerçekleşen dönüşümler sonucunda bugün sosyal bilimcilerin en sık tartıştığı meseleler hâline gelmiştir. Öyle ki, sosyal bilimcilerin birçoğu dünya siyasetinin, iktisadının, toplumlarının ve dolayısıyla bunları da inceleyen bilimlerin yeni bir paradigmanın eşiğinde olduğu konusunda hem fikir görünmektedir. Bu yeni paradigmaya göre, 1990’ların sıkça tartışılan globalleşme ve demokratikleşme fikri yolun sonuna gelmiş ve dünya bir nevi 1930’ları andırır şekilde sağın ve milliyetçiliğin yükselişini, otoriter rejimlerin geri dönüşünü deneyimlemektedir. Buradan hareketle bu makale böylesi bir dönemde ortaya çıkan yeni tarih yazımı akımlarını analiz etmektedir. Bu bakımdan, bu çalışma küresel düzen ve tarih yazımı arasındaki bir tezadı ortaya koymayı hedeflemektedir. Zira son on yıllık dönemde tarih yazımı, dünyaya damgasını vurmakta olan ideolojilerin aksine, parçalanmadan ziyade 1990’laıda dahi görülmeyen bir globalleşme ve tarihte incelenen özneler düşünüldüğünde de demokratikleşme trendi göstermektedir. Örneğin, uluslararası tarih (international history) ismi yerini giderek küresel tarihe (global history) ve ulus-ötesi tarihe (transnational history) bırakmaya başlamıştır. Artık bir devletin, bir toplumun ya da devletler arasındaki ilişkilerin ortaya konmasından ziyade tarihçiler giderek daha geniş kavramlarla ve sınır içermeyen meseleler ile uğraşmaya başlamıştır: çevre tarihi (environmental history), nöro-tarih (neuro-history), şeylerin tarihi (history o f the things), insan-ötesi tarih (post-human history) bunlardan sadece birkaçını oluşturmaktadır. Üstelik küresel ölçekte tarih yazımı değişirken aynı zamanda metodolojisi de son yıllarda ortaya çıkan dijital dönüşüm ile değişmektedir. Dijital tarih (digital history) hatırı sayılır bir biçimde desteklenmektedir. Kısacası tarih yazımı, dönüşen 21. yüzyılın bugün çokça konuşulan siyasi niteliğinin aksine bir rotada ilerler görünmektedir. Tabii, tüm bu gelişmelerin yanında, gerçek sonrası dönem olarak adlandırılan bu dönemin tarih yazımına ne derece etki ettiği ya da edeceği de bir başka soru işaretidir. Tüm bu dinamiklerden hareketle bu çalışma, tarih yazımı literatüründeki dönüşümleri ve yeni tartışmaları ortaya koymayı hedeflemektedir.
  • Publication
    Fragile Balances: Turkish Foreign Policy on the Sovereignty of the Dodecanese Islands (1940-1947)
    (Routledge Journals, Taylor & Francis Ltd, 2-4 Park Square, Milton Park, Abingdon Ox14 4Rn, Oxon, England, 2018) PAPUÇÇULAR, HAZAL
    The Dodecanese Islands became a subject of diplomatic negotiations both during and after World War II. This article examines the position of Turkish foreign policy on the sovereignty of the islands. It argues that the analysis of the subject necessitates a multi-faceted approach which takes both the concerned parties' stance and Turkey's post-war international status into consideration. This study shows that Britain and the US frankly favoured the Greek claims after 1940. Accordingly, it asserts that in the post-war period, Turkey constituted its diplomacy over the Dodecanese based on the rising Soviet threat against which it sought support from the Western powers. It also shows that Ankara sometimes made attempts to intervene in the process regarding the Dodecanese although they were short-lived and inconclusive.
  • Publication
    A Transnational Account of Turkish Foreign Policy
    (2020) Kuru, Deniz; PAPUÇÇULAR, HAZAL; 180376
    This book offers an analysis of Turkish foreign policy based on transnational(ist) perspectives. In order to counterbalance the state-centric accounts that dominate this area of study, the authors provide theoretical frameworks as well as historical and contemporary case studies that emphasize transnational dynamics. The content is divided into four complementary sections that explain and exemplify transnational (f)actors in the context of Turkish foreign policy. The first addresses theoretical and ideational frameworks that illustrate the relevance of a transnational account, while the second demonstrates the possibility of developing transnationally oriented approaches even in historical cases, going beyond a presentist focus. In the third and fourth sections, the book focuses on two prominent non-state actors, namely diaspora communities and non-governmental organizations, which operate at the interstices of the domestic and the international. This allows the authors to highlight the significance of transnational dynamics in Turkey’s foreign policy. Hazal Papuççular is an Assistant Professor at the Department of International Relations, Istanbul Kültür University, Turkey. She completed her Ph.D. in Modern Turkish History at Boğaziçi University’s Atatürk Institute for Modern Turkish History and has written several books, articles and book chapters on Turkish foreign policy. She is the author of Türkiye ve Oniki Ada (1912-1947) (Türkiye İş Bankası Yayınları, 2019) and is currently focusing on Turkey’s transnational diplomatic history. Deniz Kuru is a Lecturer of Political Science at Goethe Universität Frankfurt in Frankfurt am Main, Germany. He received his Ph.D. from the University of Southern California. His current research areas include the intellectual history and sociology of International Relations, German and French foreign policies, Turkey’s global position, global intellectual history and global International Relations. He has published articles in Review of International Studies, International Relations, All Azimuth, Global Affairs and Mediterranean Politics.
  • Publication
    For the Defence of the British Empire: Edwin Montagu and the Turkish Peace Settlement in a Transnational Context
    (2020) PAPUÇÇULAR, HAZAL
    This article aims to analyse the position of Edwin Montagu, the renowned British politician and the Secretary of State for India between 1917 and 1922, towards the Turkish peace settlement in the post-war period. Montagu supported the fair treatment of Turkey by the Allies, reflecting a deep discrepancy within the British policy making given the stern anti-Turkish positions of the Prime Minister Lloyd George and the Foreign Office headed by George Curzon. This study suggests that Montagu’s ideas regarding Turkey were shaped by the necessities that his job entailed – to keep the British Raj intact – as millions of Muslims living in India were highly interested in the future of the Caliphate and organized under the banner of Khilafat Movement. Thus, this article emphasizes that the attitude of Montagu was closely related to the defence of the British Empire although the British interests were formulated differently by the different organs of the state. In this respect, the Secretary’s political duty to serve the national interests in an anxious international and transnational setting made him pro-Turkish in a compulsory way, leading to his eventual forced resignation in 1922.