Türk Dili Bölümü

Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11413/6780

Türk Dili Bölümüne ait yayınları içerir.

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 8 of 8
    Berci Kristin Çöp Masallarında Gecekondu Kültürü
    (2018) Akyol Aycan, Gizem; 113299
    Her türlü karnavalesk tecrübenin yaşandığı gecekondu kültürü, o yerde yaşayanlar için bir kimlik yaratır. Kendi benzerleriyle bir arada yaşayan gecekondulu, bu bağlantı nedeniyle “oralı”; ancak kentin cazibesi karşısında “oralı olamayan”dır. Latife Tekin’in Berci Kristin Çöp Masalları romanında Çiçektepe Mahallesi’nde yaşayan insanlar, kenti algı alanına dâhil edemediği için kenti kondu kültürüne taşımaya çalışırlar. Ancak bu, var olanı bozduğu gibi kentle-kenar mahalle arasındaki çatışma alanlarının artmasına yol açar. Bu değişim ve dönüşüm Çiçektepe Mahallesi’ndeki insanlar açısından kültürel parçalanmayla sonuçlanır. 20. yüzyılın önemli düşünürlerinden Mikhail Bakhtin’in kronotop teorisine göre, edebiyat eserlerinde zamanın adeta ete ve kemiğe bürünmesi; mekânın ise zaman ve tarih tarafından anlamlandırılması mümkündür. Bu bağlamda, romanda mekân ve zamana değinilmese de kronotoplar aracılığıyla hissedilen kültürel bağlam, 1970’lerin sonunda göç ve yoksulluk sorunsalının irdelendiğini ortaya koyar. Latife Tekin, gecekondu yaşantısını şekillendiren ana unsurlardan biri olarak “arabeskleşme” sürecine de romanda çeşitli şekillerde temas eder. Çiçektepe bir eşiktir. Kentin içinde olmakla kent kimliği edinmeye en yakın; bununla birlikte farklı ve birbiriyle çelişkili kültürel öğeleri nedeniyle kentle uzlaşamayan bir mekândır. Var olan toplumsal düzenle bütünleşemeyen Çiçektepeliler bir süre sonra var olanı kendi çıkarları doğrultusunda değiştirme yoluna gider. Belirsiz bir zamanda ve belirsiz bir mekânda vücut bulan kurgusuyla Berci Kristin Çöp Masalları’nda ‘berci’likten (saf ve temizlikten), ‘kristin’liğe (fahişelik ve ahlâkî çöküntüye) geçişin hikâyesi anlatılır.
    1980 Sonrası Türk Romanında Öne Çıkan Tipler
    (2018) Akyol Aycan, Gizem; 113299
    Yüz: 1981 Romanında Darbe İzleri
    (2016) Akyol Aycan, Gizem; 113299
  • Publication
    Erken Cumhuriyet Dönemi Türk Romanlarında Edebiyat Algısı ve Türk Edebiyatı nın Dönemlerine Bakış
    (2012) Akyol Aycan, Gizem; 113299
    Cumhuriyet’in ilk yıllarında siyasi iktidar, yeni bir toplum inşa edebilmek amacıyla sosyal ve kültürel kurumlardan faydalanmıştır. Özellikle 1923-1950 yılları arası, Cumhuriyet’in, kurumlarıyla birlikte tesis edilmeye ve inkılâpların yaşatılmaya çalışıldığı bir dönemdir. Bu dönemde yazılan romanların büyük bir bölümünün siyasi iktidarın söylemleriyle uyum içinde oldukları görülmektedir ve bu ortamda edebiyat, toplumsal değiştirme gücüne sahip bir fonksiyon icra etmiştir. Başka bir ifade ile edebiyata, estetik bir zevkten çok, toplum üzerinde etkileyici rolü bulunan bir sanat olarak yaklaşan ilk dönem Cumhuriyet romancıları, eserleriyle toplum mühendisliği görevini üstlenmişlerdir. Cumhuriyet’in ideolojik yapılanması, özellikle 1940’lı yıllarda çok partili hayata geçene kadarki romanlar üzerinde etkili olmuş ve adeta bir kanon edebiyatının oluşmasına ortam hazırlamıştır. Romancıların önemli bir kısmı uzaktan veya yakından bu kanonik yapının içinde yer almıştır. Aslında bu yapıyı, tek partili yılların genel atmosferi olarak değerlendirmek de mümkündür. Cumhuriyetle birlikte medeniyet alanında yaşanan kırılma, yakın geçmişin uzun seneler boyunca sorgulanmasına sebep olmuştur. Bu bağlamda, 1923’ten 1950’li yıllara gelene dek, henüz toplum hafızasında taze olan Osmanlı, sosyal, kültürel ve siyasal kurumlarıyla Türk romanının temel malzemesi halindedir. Cumhuriyet’in ilk yıllarında genel edebiyat söyleminin dışında kalan romancılar, Osmanlı ile birçok konuda barışık olmalarından kaynaklanan bir yaklaşımla Osmanlı edebiyatını da bu yaklaşıma uygun bir biçimde ele almışlardır. Oysa Osmanlı edebiyatının sorgulandığı romanlarda Cumhuriyet dönemi romancılarının, bu edebiyatın özellikle Divan ve Servet-i Fünûn dönemlerinde toplumu değişim ve dönüşüme sevk edecek bir uyanışa ortam hazırlamadığı inancında oldukları görülmektedir.
    Polonya da Yeni Türk Edebiyatı Çalışmaları
    (2010) Akyol, Gizem; 113299
    Polonya'da Türkoloji çalışmaları, Krak6w'da bulunan Jagiellonian Üniversitesi'nde XX. yüzyılda başlamıştır. Polonya'nın üç büyük üniversitesinde Türkoloji bölümü bulunmaktadır. Bu bölümlerde genel olarak Türk dili, Türk kültürü, Türk edebiyatı çalışmaları yapılmaktadır. Yapılan çalışmalar sadece Türkiye Türkleri ile ilgili olmayıp bütün Türk coğrafyasını kapsamaktadır. Bu çalışmanın amacı, Polonya'daki 'yeni Türk edebiyatı' çalışmaları ile ilgili bibliyografik bir bilgi vermektir. Çalışmada önce yazarların ve çalışmalarının isimlerine atıf yapılarak makalenin veya tercümenin içeriğine dair çok kısa bilgiler; sonra da bibliyografik liste verilmektedir. Polonya'da 'yeni Türk edebiyatı' çalışmalarının tercüme ağırlıklı olduğu görülmektedır. Bununla birlikte, üniversitelerde yapılan akademik çalışmalar da bulunmaktadır. Bu çalışmalar Tanzimat, Servet-i Fünı1n ve Cumhuriyet dönemi şairleri ve yazarları üzerinde yoğunlaşmaktadır.