Beslenme ve Diyetetik Bölümü / Department of Nutrition and Dietetic
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11413/6827
Browse
Browsing Beslenme ve Diyetetik Bölümü / Department of Nutrition and Dietetic by Subject "Abdominal Obesity"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Publication Open Access Fonksiyonel Bir Besin Olarak Turunçgiller ve Metabolik Sendrom(2017-01-18) Cin, Pelin; Gezer, Ceren; 264857; 227943Temel besleyici özelliklerinin yanında vücutta gösterdiği bir veya birden fazla yararlı hedef fonksiyon ile hastalık riskini azaltıp iyi hal ve sağlığı geliştirici etki gösterebilen, günlük beslenme planı içerisinde yer alıp tüketilebilen; hap, kapsül veya farklı şekillerde bir besin desteği olmayan besinlere fonksiyonel besinler adı verilmektedir. Fonksiyonel bir besin olarak turunçgiller, bileşiminde bulunan askorbik asit, folik asit, lif, pektin, potasyum, magnezyum, karotenoidler ve flavonoidler ile olumlu sağlık etkileri gösterebilmektedir. Bu bileşenlerin miktarları turunçgil çeşidine, olgunluğuna, saklama koşullarına ve işleme yöntemlerine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Turunçgillerin sağlık üzerine olumlu etkileriyle öne çıkan bileşenleri naringin ve hesperidin flavonoidleridir. Hipertansiyon, hiperglisemi, dislipidemi, protrombotik ve proinflamatuvar faktörler, metabolik sendrom risk faktörleri arasındadır. Turunçgil flavanoidleri hiperglisemi, hiperlipidemi, hipertansiyon, inflamasyon ve vücut ağırlığı denetimi üzerine olumlu etkiler gösterebilmektedirler. Literatürde, turunçgil flavonoid ekstraktlarının kullanıldığı hayvan araştırmaları ve turunçgil tüketiminin dislipidemik etkileriyle ilgili insan araştırmaları öne çıkmaktadır. Bu nedenle günlük beslenme planında turunçgil tüketimi ve metabolik sendromla ilgili önerilerin geliştirilebilmesi için bu konuda daha fazla epidemiyolojik ve deneysel araştırmalar gereklidir.Publication Embargo Fonksiyonel Bir Besin Olarak Turunçgiller ve Metabolik Sendrom İlişkisi(2017) Cin, Pelin; Gezer, Ceren; 264857; 227943Temel besleyici özelliklerinin yanında vücutta gösterdiği bir veya birden fazla yararlı hedef fonksiyon ile hastalık riskini azaltıp iyi hal ve sağlığı geliştirici etki gösterebilen, günlük beslenme planı içerisinde yer alıp tüketilebilen; hap, kapsül veya farklı şekillerde bir besin desteği olmayan besinlere fonksiyonel besinler adı verilmektedir. Fonksiyonel bir besin olarak turunçgiller, bileşiminde bulunan askorbik asit, folik asit, lif, pektin, potasyum, magnezyum, karotenoidler ve flavonoidler ile olumlu sağlık etkileri gösterebilmektedir. Bu bileşenlerin miktarları turunçgil çeşidine, olgunluğuna, saklama koşullarına ve işleme yöntemlerine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Turunçgillerin sağlık üzerine olumlu etkileriyle öne çıkan bileşenleri naringin ve hesperidin flavonoidleridir. Hipertansiyon, hiperglisemi, dislipidemi, protrombotik ve proinflamatuvar faktörler, metabolik sendrom risk faktörleri arasındadır. Turunçgil flavanoidleri hiperglisemi, hiperlipidemi, hipertansiyon, inflamasyon ve vücut ağırlığı denetimi üzerine olumlu etkiler gösterebilmektedirler. Literatürde, turunçgil flavonoid ekstraktlarının kullanıldığı hayvan araştırmaları ve turunçgil tüketiminin dislipidemik etkileriyle ilgili insan araştırmaları öne çıkmaktadır. Bu nedenle günlük beslenme planında turunçgil tüketimi ve metabolik sendromla ilgili önerilerin geliştirilebilmesi için bu konuda daha fazla epidemiyolojik ve deneysel araştırmalar gereklidir.