Saldırgan Realizm Perspektifinden Rusya’nın Kırımı’ı İlhakı (2014)

Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Saldırgan Realizm, büyük güçlerin kendilerine yönelik tehditlere karşı çok hassas olduklarını ve gerekli görüldüğü taktirde sert güç unsurlarını da kullanarak tehdidi bertaraf etmeye çalıştıklarını belirtir. Rusya, 2014 yılında Kırım’ı ilhak ederek, yakın coğrafyasındaki tehdide/potansiyel tehditlere karşı ne kadar hassas olduğunu göstermiştir. II. Dünya Savaşı sonrasında ilk defa topraklarına bir toprak parçası katmasının yanında, Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi iki ülke ilişkileri açısından bir dönüm noktası olarak da kabul edilebilir. Çalışmada, Rusya’nı Kırım’ı ilhakı, Saldırgan Realizm merceğinden ele alınmakta, kendini büyük bir güç olarak gören Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinin ardındaki saikler ve günümüz uluslararası konjonktüre etkileri ele alınmaktadır.

Rusya, Ukrayna, Kırım’ın İlhakı, Saldırgan Realizm

Ketenci A (2024). SALDIRGAN REALİZM PERSPEKTİFİNDEN RUSYA’NIN KIRIMI’I İLHAKI (2014). Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Dergisi, 14(27), 65 - 75.