Selfie Paylaşma Sürecine Etkide Bulunan Motivasyonlar Üzerine Bir İnceleme

2018-10

Bilgici Oğuz, Ceren
Atasoy, Ayşe Duygu

Günümüzde, akıllı telefonların kullanımının yaygınlaşması ve özellikle mobil İnternet teknolojilerindeki hızlı gelişim bireylerin kendilerini sosyal platformlar üzerinde her zamankinden daha hızlı, sık ve kolay ifade etmelerine olanak sağlamıştır. Instagram başta olmak üzere farklı sosyal medya platformlarında fotoğraf paylaşımı kendini ifade etme ve sosyal etkileşim anlamında oldukça sık yararlanılan bir aktivite olmuştur. Sosyal medya, gençlerin sosyalleşmesi ve kendilerini ifade edebilmeleri için çok önemli bir araç haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, bireyleri ‘selfie’ paylaşımına yönlendiren motivasyonları incelemek ve bu motivasyonlar arasında sosyalleşme, kendini ifade etme, özgüven kazanma ve popülerlik isteğinin rolünü ortaya çıkarmaktır. Araştırma İstanbul’da yaşayan üniversite öğrencileriyle gerçekleştirilen bir anket ve odak grup çalışması sonucunda ulaşılan bulgulara dayanmaktadır. Bulgulara dayanarak yapılan analizlerle üniversite öğrencilerinin ‘selfie’ paylaşım alışkanlıkları ile ilgili derinlemesine bilgilere ulaşılmıştır. Araştırma neticesinde, üniversite öğrencilerinin Instagram kullanımıyla ‘selfie’ paylaşımını özdeşleştirdiği ve temel ‘selfie’ paylaşım motivasyonlarının eğlenmek ve kendilerini iyi hissetmek olduğu görülmektedir. Bu çerçevede elde edilen verilere göre, öğrencilerin sosyal çevrelerine ait kişilerin duygu durumlarını anlamada ‘selfie’yi bir araç olarak gördüğü, sıklıkla mutluyken ‘selfie’ paylaşımı yaptığı ve ‘selfie’ paylaşımlarına gelen yorumların olumlu olmasının özgüvenlerini yükselttiği saptanmıştır.
Today, the widespread use of smartphones and the development of mobile Internet technologies in particular have allowed individuals to express themselves more quickly, more frequently, and more easily than ever before on social platforms. Photo sharing on different social media platforms, especially in Instagram, has become a popular activity in terms of selfexpression and social interaction. The social media has become a very important tool for the socialization of young people and for them to be able to express themselves. This study is based on the quantitative data from the survey and on the qualitative data from the focus group conducted among students living in İstanbul, Turkey. The aim is to examine the motivations that drive selfie-posting behavior. As a result of the research, it is seen that university students identify 'selfie' sharing with the use of Instagram and the basic 'selfie' sharing motivation is to enjoy themselves and feel good. According to the results obtained in this framework, it was determined that the students perceived the emotional situations of the social circles as a means of 'selfie', frequently shared 'selfie' while happily, and the positive comments of 'selfie' sharing improved their self-confidence.

Selfie, Popüler Kültür, Sosyal Medya, Selfie, Popular Culture, Social Media, Instagram