Welcome to IKU Academic Digital Archive System
OpenAccess@IKU is Istanbul Kultur University's Academic Digital Archive System, established in June 2014 to digitally store and provide open access to academic and artistic outputs in line with international standards and intellectual property rights. The system includes various outputs such as articles, presentations, theses, books, book chapters, reports, encyclopedias, and works of art produced by the university's faculty members and students.
IKU University is a leading institution using UniSpace.

Recent Submissions
Giyilebilir Teknoloji Araçlarının İnşaat Sektörü İş Kazalarında Kullanımının Değerlendirilmesi
(İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024) KÜRKÇÜOĞLU, ŞÜKRAN DEMİRKOL; Esra Bostancıoğlu
İnşaat sektörü ülkedeki hemen her sektörle ilişkili, bünyesinde birçok alt sektör barındıran dinamik bir sektördür ve ülke ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biridir. İş kazaları sektörü olumsuz yönde etkilemektedir. İnşaat sektöründe iş kazaları konusundaki literatür incelendiğinde; kişisel koruyucu ve donanımların kullanılması, caydırıcı çalışma şartlarının ve yasaların bulunması vb. gibi alınan birçok önlem görülmektedir. İş kazaları sayılarının azalmaması, farklı önlemlere yönelmek ve teknolojiden daha fazla yararlanmak gerektiğini göstermektedir. Çalışma kapsamında, konu ile ilgili literatür taranarak inşaat sektöründe iş sağlığı ve güvenliği konusunda tüm dünyada yapılmış olan çalışmalar içerik analizi yöntemi ile taranarak, literatürdeki boşluk belirlenmiştir. Dünyada her sektörde hızla yayılan giyilebilir teknoloji araçlarının iş kazalarının yaygın olarak yaşandığı inşaat sektöründe kullanımının yaygın olmayışı ve bu konuda Türkiye'de mevcut çalışmaların sınırlı olması, araştırmanın başlangıç noktası olmuştur. Mevcut ulusal literatürde, giyilebilir teknoloji alanında sağlık ve üretim gibi sektörlerde oldukça fazla çalışmaya rastlanırken, inşaat sektöründe çok az sayıda çalışmaya rastlanmaktadır. İnşaat sektöründe verimliliği arttırmak, iş kazalarını önlemek, işçi sağlığını koruma amacıyla, giyilebilir teknolojiler incelenerek Türkiye'de inşaat sektöründe gerçekleşen iş kazalarında giyilebilir teknolojilerin kullanımına yönelik öneriler sunulması hedeflenmiştir. Türk inşaat sektöründe gerçekleşmiş 19 iş kazasının hukuksal açıdan değerlendirildiği bir örnek olay çalışması ele alınarak analiz edilmiş ve kullanılabilecek giyilebilir teknoloji araçları açısından değerlendirilmiştir. Türkiye'deki istatistiki verilerden gerçekleşen iş kazası türleri belirlenerek, iş kazası türleri ile giyilebilir teknolojiler ilişkilendirilmiş ve konu ile ilgili öneriler sunulmuştur. Giyilebilir teknoloji araçlarının iş sağlığı ve güvenliği alanında kullanımının yaygınlaşması gerektiği düşüncesiyle kaza tiplerine göre kullanılacak giyilebilir teknoloji araçları belirlenmiştir.
Sanallık-Gerçeklik Bağlamında Dönüşen Sergi Mekânları
(İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024) YALÇIN, YAREN FEYZA; Yasemin Erkan Yazıcı
Yirminci yüzyılda ortaya çıkan bilgisayar teknolojisi, mimarlık alanında mekân kavramının yeniden değerlendirilmesine yol açmıştır. Bu çalışmada, sanallık-gerçeklik bağlamında ele alınan mekân kavramı; fiziksel mekân, bilgisayar teknolojisinin ürünü siber mekân ve zihnin ürünü sanal mekân olarak ayrılmıştır. Sanal gerçeklik teknolojisi ile deneyimlenebilme olanağına sahip olduğu için günümüzde sanal mekân olarak adlandırılan Metaverse platformları, internet ortamında, eşzamanlı, sınırlayıcıların olmadığı, "bulunuşluk hissi" ve "dalma hissi" yaratan sanal bir ortamdır. Sahip olduğu NFT teknolojisi ile, değiştirilemez sanal varlıkların alıcıya sunulması için tüm platformlarda çok sayıda sergi mekânı oluşturulmuştur. Çalışmada, sanal ortamda mekânın, fiziksel ve siber mekânlardan hangi noktalarda farklılaştığı, fiziksel ortamdaki ögelerin sanal mekânda taklit edilmesinin kullanıcılarda yarattığı etkiler, kullanıcıların sanal mekânda bulunma hissinin ve mekânla olan etkileşiminin ne ölçüde gerçekleştiği, platformun sanal ortamın sunduğu sınırsız olanakları nasıl kullandığı ve saf sanal mekân kavramına ne derece yaklaştığı sorularına cevap aranmıştır. Çalışma kapsamında, Metaverse platformlarından, biri "Spatial.io" diğeri "Decentraland"de bulunan iki sergi mekânı seçilerek, özelliklerinin hem kendi içinde kıyaslanması hem de fiziksel ortamdaki mekânlarla sanallık-gerçeklik bağlamında ve sergi mekânları özelinde karşılaştırılması amaçlanmıştır. Alan çalışması ile, 25 iç mimarlık öğrencisinin VR aracılığıyla bu mekânlarda verilen görevleri yerine getirmesi sağlanmış ve katılımcılara, çalışmanın veri toplama araçları olan "Bulunuşluk Ölçeği" ile 2 adet açık uçlu yapılandırılmış görüşme sorusu yöneltilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi ile deşifre edilmiştir. Çalışma sonunda Metaverse platformlarının soyut ve alışılmadık mekânlar barındırdığı fakat bu mekânların fiziksel ortamdan aşina olunan mekânları/ögeleri/eylemleri kopyalama eğilimi gösterdiği, fiziksel kısıtların olmadığı bir alanda sanallığın sağladığı avantajları tam anlamıyla kullanamadığı ve birçok yönden saf sanal mekân kavramına yaklaşamadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Rusya'ya Uygulanan Küresel Ekonomik Yaptırımların Türkiye Ekonomisine Etkisi
(İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024) PAKSOY, YUSUF ASIM; Tuğba Özışık
Yapılan bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Rusya'ya uygulanmakta olan küresel ekonomik yaptırımların Türkiye ekonomisine olan etkisi geçmiş ve güncel durumlar ışığında incelenip anlatılmaktadır. Ekonomik yaptırımların tarih boyunca ülkeler arasındaki ilişkilerde yıpratma ve politika değiştirme amacı olarak kullanılmasının sonuçları yine bu çalışmada incelenmiştir. Yaptırımlar sonucunda hedeflenen amaçlara ne seviyede ulaşılabildiği ve süreç içerisinde ortaya çıkan planlanmayan sonuçlar ve durumlar, bu çalışmada ayrıca incelenmiştir. Birinci bölümde ekonomik yaptırımların tarihçesi incelenmiş, ekonomik yaptırımların türleri ve amaçları açıklanmıştır. Buna ek olarak ekonomik yaptırımların etkileri ve etkililiği yine bu bölümde değinilmiştir. Temel yaptırım teorilerinin neler olduğuna değinilmiş ve detaylandırılmıştır. Ayrıca dış politika aracı olarak ekonomik yaptırımların nasıl kullanıldığı da yine bu bölümde açıklanmıştır. İkinci bölümde ise Rusya ve Türkiye arasındaki uluslararası ilişkilere genel bir bakış yapılmış,Rusya-Türkiye ticari ilişkilerinin sektör bazında neler olduğuna değinilmiştir. Rusya'ya uygulanan yaptırımlar ve ambargolara yine bu bölümde değinilmiştir. Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında Rusya'ya uygulanan yaptırımlar ve Türkiye'nin konumu açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise Rusya-Türkiye arasında ekonomik analiz yapılmış yıllara göre olan değişim veriler ışığında incelenmiştir. Rusya'ya uygulanan yaptırımların etkililiği bu bölümde detaylıca incelenmiş, yaptırımlar sonrasın Rusya-Türkiye arasında doğan veya doğabilecek yeni iş birliği ve ticari fırsatlar anlatılmıştır.
Malatya'da Afet Sonrası Geçici Konutlarda Afetzedelerin Yaptığı Mekansal Değişikliklerin İncelenmesi
(İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024) TOPALOĞLU, ATİKE MERVE SARIN; Evren Burak Enginöz
Dünyada ve ülkemizde öngörülemeyen bir zamanda tahmin edilemeyen şiddette oluşan doğa olayları, bireylerin kurdukları tüm düzenlerini bozmaktadır. Bireyler yaşadıkları alanları, çevreleriyle olan ilişkilerini, canlarını, mallarını, bu afetlerle kaybetmektedir. Bu büyük kayıpları karşısında bireyler ne yapacaklarını bilememektedir. Bu belirsiz durum bireylerde travma oluşturmaktadır. Afetzedelerin bu durumdan bir an önce çıkmaları için eski düzenlerinin sağlanması çok önemlidir. Bu düzenlerinin sağlanması adına asıl yerleşim alanlarına geçene kadar bulundukları geçici yerleşim alanlarının kullanıcılara yönelik tasarlanması gerekmektedir. Bu düşünce ışığında 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen, 7.7 ve 7.6 şiddetindeki, 11 ili etkileyen deprem sonrası etkilenen illerden biri olan Malatya'daki Battalgazi ilçesine bağlı kentli afetzedelerin yaşadığı; Teknokent Konteyner Kenti ve Yeşilyurt ilçesine bağlı kırsal alandan gelen afetzedelerin yaşadığı; Elemendik Konteyner Kent geçici konut yerleşimlerinin seçildiği bir alan çalışması yapılmıştır. Alan çalışması kapsamında geçici yerleşimlerde barınan afetzede toplulukların sergilediği mahremiyet gereksinimlerinin, psiko-sosyal alan ile savunulan alan davranışlarının, çevresel strese bağlı tepkisel davranışların ve gündelik yaşamın gerektirdiği davranış kalıplarının kültürel farklılıklara göre görünümlerinin geçici konut yerleşimine etkileri incelenmiştir. Bu etkiler göz önüne alınarak ileride karşılaşılabilecek bir afet durumunda; tasarlanacak geçici konutların, kullanıcı ihtiyaçlarına cevap verebilecek değişime eklemelere izin veren tasarımlar yapılması afetzedelerin içinde bulunduğu travmatik durumu daha kolay atlatmalarını sağlayacaktır. Aynı zamanda yapılan mekânsal düzenlemeler kullanıcıların beklentilerini karşılayacağı için yapılara zarar gelmediğinden sonradan kullanılabilecektir.
Feminist Eleştiri Bağlamında Beş Romanın İncelenmesi (Sözde Kızlar, İçimizdeki Şeytan, Fosforlu Cevriye, Ölmeye Yatmak, Ölü Erkek Kuşlar)
(İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024) ÖZTÜRK, HÜSEYİN; Kayhan Şahan
Feminizm son yüzyılda hem sosyal hayatta hem edebi eserlerde altın çağını yaşamaktadır. Kadınların sosyal hayata aktif katılımı ve Sanayi Devrimi sonrası iş hayatında kendine yer bulmasıyla birlikte kendileriyle ilgili alanlar yeniden şekillendirilmekte, bugüne kadar erkekler tarafından oluşturulan ve genel geçer nitelikte görülen normlar, kadınların fikirleriyle şekillenen yeni bir yapıya evrilmektedir. Kadınlar kendilerini doğrudan ya da dolaylı ilgilendiren konularla ilgili olarak fikirlerini beyan etmekte, karşı tezlerini ortaya koymakta ve mevcut durumun değiştirilmesi için çabalamaktadırlar. Kadınların kollektif olarak hareket etmesi, bilinçli örgütlenme, sivil toplum kuruluşları vs. yapılar sonucu feminizm kuramı şekillendirilmiştir. Bu kuram edebi eserlere de yansımış, yazılan yeni eserlerde kendine yer bulduğu gibi eski eserlerin eleştirilmesine de neden olmuştur. Bu anlayışla oluşturulan feminist edebiyat eleştirisi yazın dünyasına yeni bir yol açmıştır. Feminist eleştiri söylemin değiştirilmesi gerektiğini savunmaktadır. Burada erkeklerin dünyası vasıtasıyla aktarılan kadın söyleminden vazgeçilerek yeni bir kadın söylemi oluşturulması, bunu yaparken var olan eril söylemin de ortaya konulması hedeflenmektedir. Bu şekilde yeni bir yazın ve okur kitlesi oluşturularak feminist eleştiriye yeni alanlar açılabilecektir. Bu çalışmada feminist edebiyat eleştirisinin ne olduğu (ya da olmadığı) üzerinde durularak bu alanda çalışmalar yapan birçok isme yer verilerek feminist eleştirinin ana başlıklarından bahsedilecektir. Sonrasında ise Cumhuriyet döneminden seçilen romanlarda bu anlayış örneklendirilerek seçilen eserler feminist edebiyat kuramı bağlamında incelenecektir.