Oyunlaştırılmış Proje Yönetimi: Bilgi Teknolojileri Projeleri için Oyun ve Oyunlaştırmaya Ontolojik Bir Yaklaşım - CİHANER, BESTE (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Geleneksel proje yönetimi, ekip üyelerinin motivasyon eksikliği ve düşük katılımı gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Proje yönetiminde sıkça rastlanan motivasyon eksiklikleri, yetersiz iş birliği, zayıf etkileşim ve iletişim sorunları, geleneksel yöntemlerle çözülmesi güç olan problemlere yol açabilmektedir. Oyunlaştırma, bu tür zorluklara yenilikçi bir çözüm sunarak, proje yönetimi süreçlerine dinamizm katmak, katılımı artırmak ve ekip içi etkileşimi güçlendirmek için etkili bir araç olarak değerlendirilmektedir. Ekip motivasyonunu artırma, baskıyla başa çıkma, eğlenerek öğrenme ve hedeflere ulaşmak için yüksek katılımı teşvik etme gibi yönleriyle oyunlaştırma, proje yönetimini geliştirebilir, ilerlemeyi ve başarıyı daha görünür ve ölçülebilir hale getirebilir. Bu çalışmada, oyunlaştırılmış proje yönetimi süreçlerini yapılandırmak amacıyla ontoloji ve taksonomilerin sunduğu bütüncül, esnek ve doğrulanabilir yapıdan yararlanılmıştır. Geliştirilen ontolojik model, bilgi teknolojileri proje yönetimi, oyun, oyunlaştırma, yazılım yaşam döngüsü, UML ve çevik yöntemler gibi bileşenlerin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş ve bu model aracılığıyla proje yönetiminde oyunlaştırmanın nasıl sistematik biçimde uygulanabileceği ortaya konmuştur. Tezin ortaya koyduğu ontoloji yalnızca proje süreçlerine değil, aynı zamanda proje ekiplerinin teorik ve pratik becerilerinin geliştirilmesine, faaliyetlerin izlenmesi ve değerlendirilmesine, kurum kültürüne uygun yönetim araçlarının seçimine, ekip içi aktivitelerin planlanmasına ve proje başarısının görünür kılınmasına da katkı sunmayı amaçlamaktadır. Ayrıca proje faaliyetlerine dair detaylı, doğru ve güncel verilerin elde edilmesine, bu verilerden anlamlı sonuçlar çıkarılmasına, paydaşlar ile proje arasında anlam ve bağlam kurulmasına olanak tanır. Oyunlaştırma yaklaşımı, proje ekiplerinin yaşamına eğlence, rekabet ve renk katarak, proje yönetiminin tamamına yönelik anlamlı, ölçülebilir ve tutarlı sonuçlar üretilmesine katkıda bulunur.
Keywords: Oyun Kavramı