Ergenekon Destanı'ndan Yararlanan Eserler Üzerine Bir Değerlendirme - Kaya, Muharrem (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, 2006)
Destan kavramının açıklanmasıyla başlayan makale, destanların ideolojik amaçlarla kullanıldığı vurgulandıktan sonra Ergenekon destanının temelini oluşturan tarihi olayların açıklanmasıyla devam etmektedir. Bu destanın hangi millete ait olduğu tartışmaları, destandaki inanç ve kültür unsurlarına dayandırılarak, Türk destanı olduğu düşüncesine bağlanmaktadır. Ergenekon Destanı, millî edebiyat döneminde, Türk milletinin zor döneminin bir sembolü olarak dikkat çeker. Ömer Seyfettin, Ziya Gökalp’le başlayan, Ergenekon destanını, modern edebi şekillerle işleme, yorumlama yolu, Millî Mücadele döneminde genişleyerek devam eder. Ergenekon, Anadolu, destandaki bozkurt ise Atatürk olur. Makale, Cumhuriyet döneminde Ergenekon’un kazandığı sembolik anlamların ve edebi eser olarak incelenmesinin ele alındığı bölümle devam eder. Burada Yakup Kadri, Nihat Şevki, Enver Naci Gökşen, Behçet Kemal Çağlar, Mehmet Necati Öngay, Mehmet Sadık San’an, Vasfi Mahir Kocatürk, Oğuz Akkan, Nurettin Özyürek, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Muin Memduh Tayanç, Enver Behnan Şapolyo, Haydar Berköz, Hilmi Dilibal, Orhan Ural, Hadi Besleyici, Ali Kemal Meram gibi isimlerin şiir, hikâye, piyes türünde işledikleri eserlerde, Ergenekon’la ilgili unsurları nasıl kullandıkları tespit edilip, yorumlar yapılmıştır. Ergenekon Destanı’nın bir partiye ad olması, Nevruz’la birleştirilmesi, yeni Ergenekon’un Orta Asya olması ise bu destanın siyasi planda yorumlanması olarak ele alınmıştır.
Keywords: Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı; Türk Halk Edebiyatı; Türk Destanları