İmar planlarına karşı açılan davalarda ilk inceleme - Ulusoy, Murat (İstanbul Kültür Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Kamu Hukuku Anabilim Dalı, 2012)
Bu çalışmamızın konusunu, imar planlarına karşı açılan davaların ilk incelemesi oluşturmakta olup, çalışmamızın temelini idari yargıda ilk inceleme müessesesi teşkil etmektedir. Bununla birlikte çalışmamızda ilk inceleme müessesesi, imar planlarına karşı açılan iptal davaları özelinde incelenecektir. Bu çalışmayı gerçekleştirebilmek için, öncelikle ilk inceleme müessesesi ve plan kavramlarına yönelik genel açıklamalara yer verilecek, ardından 2577 sayılı Yasa'nın 14. maddesinde tek tek sayma yoluyla belirlenen ilk inceleme unsurları imar planları özelinde inceleme konusu yapılacak, bu yapılırken de ilk derece ve temyiz yargı yerlerince konuya ilişkin verilmiş bulunan emsal kararlar da incelemeye dahil edilecektir. İdari Yargılama Usulü Yasasında ilk incelemeye ilişkin usul ve esaslar, asıl olarak 14 ve 15. maddelerde düzenlenmiş olduğu görülmekle birlikte, Yasanın 2-15. maddeleri arasında yer alan düzenlemelerin hepsi aslında ilk inceleme müessesesini yakından ilgilendirmektedir. İdari yargı mercileri, önlerine gelen dava dilekçelerini, öncelikle 2577 sayılı Yasa'nın 14. maddesinde sayılan ve davanın ön kabul şartları olarak adlandırılabilecek şartlar yönünden gerekli koşulları taşıyıp taşımadığını saptamak adına, re'sen, ilk inceleme olarak adlandırılan bir usulle incelemekle yükümlü tutulmuşlardır. Bir davanın tekemmül ettirilebilmesi ve işin yargı mercileri'ce esasından incelenebilmesi için, dava dilekçelerinin ilk inceleme aşamasında yasada belirlenen ön kabul şartlarını taşıdığının ortaya konulması gerekmektedir. Bu da ilk inceleme müessesenin, yargılama hukukundaki önemini açıkça göstermektedir.
First examination in law suits brought againts zoning plans
This study mainly deals with first examination in law suits brought against zoning plans and the first examination establishment in administrative jurisdiction is the basis of it. Nevertheless, in this study the first examination establishment will be studied specifically regarding the annulment suits brought against zoning plans. In order to realize this study, firstly, the first examination establishment and plan concepts will be defined generally, secondly, the elements, stated in the 14th article of the 2577 law, regarding the first examination establishment will be studied together with the inclusion of prejudication precedents given by first instance and appellate courts. The procedures and principles regarding the first examination establishment are issued primarily in 14th and 15th article of the Administrative Jurisdiction Procedures Law;in fact, the issues between the 2nd and 15th article are closely related with the first examination establishment. Administrative jurisdiction authorities are, ex-officio, held responsible to consider a lawsuit petition according to the procedure which is named as the first examination establishment in order to determine whether the lawsuit carries the conditions stated in the 14th article of 2557 law, which can also be considered as the presupposition conditions of the lawsuit. In order for a lawsuit to be consummated and examined on the merits by the administrative jurisdiction authorities , the lawsuit petition needs to be assured that it carries the presupposition conditions, which is stated in the law in the first examination phase. This clearly shows the importance of the first examination establishment in jurisdiction.
Keywords: Davalar; Cases; İmar planları; Zoning plans; İptal davası; Annulment action