Geleneksel Türk Evinin İç Mekan Özelliklerinin Odunpazarı ve Kütahya Evleri Özelinde İrdelenmesi - ATICI, BÜŞRA (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2023)
Kentsel yaşamın getirisi olan toplumsal yaşam içerisinde insanlar birlik içinde yaşamaktadırlar. Bu birlikteliğin sağlıklı bir şekilde sürmesi, insanların yaptıkları ortak paylaşımlar sonucu oluşmaktadır. İnsanların bir arada yaşamasıyla ortak paylaşım sonucu oluşan ürün, kültür olarak nitelendirilmektedir. Kültür, bir aradalığı sağlayan temel bir olgudur. İnsanoğlu yaşadığı andan itibaren kendisini ve çevresini anlamlandırmaya başlamıştır. Bu anlamlandırma süreci içerisinde ilk olarak yaşadığı çevreyi anlamış ve daha sonra şekillendirmeye başlamıştır. Bu şekillendirme sürecinde ilk olarak aile ve ailenin kurulduğu konut kavramı öne çıkmaktadır. Yapılan tez çalışmasında, Türklerin aile yaşantısı ve İslam inancının getirdiği konut tipinin araştırılması yer almaktadır. Bu sebeple Türk evi konut tasarımında yaşamın sürdüğü iç mekan kurgusu öne çıkmaktadır. Dolayısıyla Türk evinin iç mekan kurgusunu etkiyen kültürel faktörler ve bunların fiziki çevreyi nasıl şekillendirdiğinin görülmesi, konut kültürünün sürdürülebilirliği açısından değerlidir. Bu sebeple çalışma kapsamında, kültürün geleneksel konut tasarımını nasıl şekillendirdiğinin araştırılması amaçlanmıştır. Belirlenen bu amaç doğrultusunda Eskişehir ve Kütahya'nın ilk Türk yerleşim yerine ait geleneksel konut tiplerinin incelenmesi tez çalışmasının kapsamını oluşturmaktadır. Yapılan tez çalışması, nitel araştırma yöntemleri doğrultusunda yapılmıştır. Literatür taraması ve saha araştırmalarından yararlanılmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda, iç mekana ait plan kurgusu, kapı ve tavan detayları çizilerek tablolarla ifade edilmiştir.
Examination of the Interior Features of Traditional Turkish Houses in Odunpazari and Kütahya Houses
▪ Yüksek lisans tezi.
Keywords: Kültür; Türk Evi; İç Mekan Kurgusu; Odunpazarı Evleri; Kütahya Evler