İnşaat Sektöründe Risk Analizine Çok Kriterli Karar Verme Yaklaşımı: İstanbul'da Bir Uygulama - BAY, AZMİ (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2023)
Bu çalışma kapsamında, İstanbul'da inşaat sektöründe aktif olarak faaliyet gösteren iki inşaat firmasının riskler karşısında göstermiş oldukları davranışlar, bu firmaların risklerden ne şekilde etkilendikleri ve inşaat sektöründe en çok karşılaşılan riskler belirlenmeye çalışılmıştır. Risklerin ve belirsizliklerin çok fazla olduğu inşaat sektöründe firmaların başarılı bir şekilde varlıklarını devam ettirebilmeleri için ve yapmış oldukları işleri en az risk ve zararla tamamlayabilmeleri için nelerin yapılması gerektiği araştırılmıştır. Ülkemizde yaygın olarak kullanılmayan risk yönetimi ele alınarak inşaat sektöründe risk yönetiminin önemi vurgulanmıştır. İnşaat faaliyetleri, süreçleri ve çevresi nedeniyle firmalar yüksek risk ile iç içe olduklarından dolayı risk yönetimine gerekli önemi vermeli ve proje öncesinde risk analizi yapmalıdır. Uygun risk yönetimi, risklerin tanımlanması, analiz edilerek doğru çözümün bulunması ve bu çözümlerin doğru bir şekilde uygulanması ile firmaların kayıpları en aza indirgenecektir. Bu çalışmayı yaparken Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) kullanılmıştır. Bu yöntem ile değerlendirme ölçütleri kullanılarak çok sayıda kriter arasından seçim yapılmış, değerlendirmelerin tutarlılığı tespit edilmiş ve kriterler arasında önem sıralaması oluşturulmuştur.
A Multicriteria Decision Making Approach to Risk Analysis in the Construction Sector: A Case Study in İstanbul
▪ Yüksek lisans tezi.
Keywords: Risk Analizi; AHP; İnşaat Sektörü; Risk Yönetimi