Ahmet Hikmet Müftüoğlu'nun eserlerinde batı - Erez, Meral (İstanbul Kültür Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı / Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı, 2013)
Yazı hayatında Servet-i Fünûn dönemi içerisinde başlayan Ahmet Hikmet Müftüoğlu, Servet-i Fünûn edebiyatının kurucularından olduğu gibi sonrasında gelişen Milli edebiyat akımının da en önemli fikir adamlarından biridir. Her iki edebî dönem içerisinde de eserler kaleme alan Ahmet Hikmet,bireyden yola çıkarak toplumsal faydayı, toplumun ilerleme kaydetmesini milli değerler ışığında ele almış ve eserlerini bu fikirler doğrultusunda meydana getirmiştir. İlk eserlerinde Servet-i Fünûn konu ve üslûp özelliklerini; milli akıma bağlı olanlarda ise milli konular çerçevesinde sade bir üslûp anlayışını benimseyen Ahmet Hikmet, Batı taklitçiliğine, kozmopolit anlayışa karşı Türklüğü ve milli bilinci savunur. Bu çalışmada öncelikle ilk bölüm başlığıyla Ahmet Hikmet?in hayatı, edebî kişiliği ve eserleri hakkında inceleme yapılmış, ikinci bölümde ise Ahmet Hikmet?in eserleri Batı konusu kapsamında değerlendirilerek Batı'nın eserlerde hangi özellikleriyle ön plana çıkartıldığı, hangi yönleriyle eleştirildiği, hangi yönleriyle örnek alındığı konusu üzerinde durulmuştur. Anahtar Sözcükler: Ahmet Hikmet Müftüoğlu, Servet-i Fünûn, Milli Edebiyat, Batı, Batılılaşma ve Batı Medeniyeti.
Western of in the Ahmet Hikmet Müftüoğlu's works
Ahmet Hikmet Müftüoğlu who started his writing journey during Servet-i Fünun period is both one of the founders of Servet-i Fünun literary movement and one of the most important intellectuals of national literary movement that emerged afterwards. Ahmet Hikmet, as the writer of both these literary movements, set out from the individual through regarding social benefits, handled the improvements of society in the light of national values. He also wrote his works with this perspective. In his first works, he adopted the subjects and style of Servet-i Fünun movement; on the other hand, his later works that were related to the national movemen contained a plain style. Ahmet Hikmet defended Turkism and national consciousness against the mimicry of the West and cosmopolitical understanding. In the first chapter of this study, Ahmet Hikmet?s life, his literary personality and works are analysed. In the second chapter, Ahmet Hikmet?s works are examined within the scope of Western ideology and how Ahmet Hikmet emphasized, criticised or followed Western ideas in these works . Key Words: Ahmet Hikmet Müftüoğlu, Servet-i Fünûn, National Literature, West, Westernization and Western Civilization.
Keywords: Batılılaşma; Westernization; Edebiyat; Literature; Milli edebiyat; National literature; Müftüoğlu, Ahmet Hikmet; Servet-i Fünun Dönemi; Servet-i Fünun Period; Türk edebiyatı; Turkish literature