Strateji̇k Planlarin Söylemleri̇: Üni̇versi̇teler Arasindaki̇ Kurumsal Eşbi̇çi̇mselli̇ği̇n Keşfi̇ - Gürbüz, Fatma Gülruh; Ergun, Hande Sinem; Taşkın, Meral Dülger; TERAMAN, SERAY BEGÜM SAMUR (Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Çevresel değişkenler ve beraberinde ortaya çıkan hızlı dönüşüm üniversitelerinekonomik sistemlerdeki geleneksel rolünün değişime uğramasına sebep olmuştur. Aynızamanda farklı çevresel beklenti ve değişkenler de üniversitelerin işletmeler gibi etkinolmalarını gerektirerek onları stratejik bilinçle hareket etmeye yöneltmiştir. Stratejikurgulama aşamasında kurum içindeki farklı taleplerin üniversitelerin yaptığı stratejikplanlara yansıyabileceği ve üniversite stratejik planlarının kurumsal eşbiçimliliklerçerçevesinde oluşturulduğu düşünülebilir. Dünyada üniversitelerin değişen rollerininTürkiye’deki yansımalarının kurumsal eşbiçimlilik çerçevesinde algılandığı ve bunlarınüniversitelerin stratejik planlarına yansıdığı tahmin edilmiştir. Dolayısıyla, bu çalışmanınamacı, piyasaya cevap sunma hedefleri bakımından üniversite stratejik planlarını analizederek, üniversitelerde kurumsal eşbiçimliliğin varlığını araştırmaktır. TÜBİTAK’ınGirişimci ve Yenilikçi Üniversite endeksindeki ilk 10 üniversitenin stratejik planları içerikanalizine tabi tutulmuştur. Bulgular, üniversite stratejik planlarının 2547 sayılı YüksekÖğretim Kanunu’nun 12. Maddesi’ndeki yükseköğretimin görevleri paralelinde içeriğe sahipolduklarını ve planladıkları konum açısından, üniversitelerin kurumsal eşbiçimlilik etkileriyle hareket ettiklerini göstermiştir. Diğer bir deyişle, gelecekte kendilerini neredekonumlandırmak istediklerine bakıldığında, üniversitelerin ortak bir kurumsal mantık ilehareket ettikleri çalışmanın bulguları arasında yer almaktadır.

New environmental conditions together with high speed of transformation cause changes in universities’ traditional roles in economic systems. At the same time, different environmental expectations and factors have led universities to act with strategic consciousness to be effective like businesses. It is conceived that; different interorganizational expectations could reflect on universities’ strategic plans and are possibly constructed under institutional isomorphism. Therefore, reflections of changes in the roles of universities in Turkey could be perceived through institutional isomorphism and hence reflect on universities’ strategic plans. This study aims to analyze the universities’ strategic plans and reveal whether there is isomorphism among them, especially with respect to their strategic targets addressing market demands. Thus, top ten universities in Entrepreneurial and Innovative University Index were subjected to content analysis. Findings indicate that universities’ strategic plans have corresponding content with the Article 12, Higher Education Law No.2547. Accordingly, this study argues that considering their visions, universities reflect isomorphic tendencies due to being inspired by strategies adopted by Council of Higher Education. In other words, universities are acting with a common institutional logic, especially in terms of their vision.
Discourses of Strategic Plans: Exploration of Corporate Isomorphism Among Universities
Keywords: Stratejik Planlama; Yükseköğretim; Kurumsal Teori; Eşbiçimlilik; Stratejik Hedef