İç Mekan Tasarımında Renk ve Malzemenin Önemi - AKBAŞ, GAMZE; ERÇETİN, ARZU (My University, 2019)
însan yaşamının temel niteliklerinden biri olan renk kavramı yaşadığımız mekanların nitelenmesinde de büyük önem taşımaktadır. Psikolojik ve fizyolojik açıdan bir çok anlam ifade eden renk, mekanların nitelenmesi, tanımlanması açısından önemli öğelerden bir tanesidir. Bunun yanı sıra her malzemenin kendisine ait özelliği, taşıdığı anlamı ve bireyde bıraktığı farklı bir etki söz konusudur. Malzemenin kendi doğal rengi de her kullanıcıda farklı bir çağrışım oluşturmaktadır. Renk ve malzeme birbiri ile doğru kullanıldığı zaman mekanlar anlam kazanır, hayat bulur ve kullanıcısı için kendini ifade eder bir hal alır. Tabii bu yönlenişte tasarımcının yorumu yadsınamaz bir gerçektir. Her tasarımcı kullanıcısı için tasarladığı mekanlarda, mekan organizasyonu kadar bu iki unsurun önemini göz önünde bulundurarak tasarım gücünü ortaya koyar. 1 Dr. Öğr. Üyesi, İstanbul Kültür Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, a.eceoglu@iku.edu.tr 2 Öğr. Üyesi, İstanbul Kültür Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, g.akbas@iku.edu.tr Bu çalışmanın amacı metrekaresi ve yapısal özellikleri belirlenmiş bir mekan için farklı tasarımcılar tarafından renk ve malzeme özellikleri göz önünde bulundurularak tasarlanmış mekanları incelemektir.Çalışma da tasarımcıların çalışmalarına 3d çizimler üzerinden yer verilecektir. Amaç mekanları organizasyonel açıdan değerlendirmek değil, ortaya çıkan ürünlerde her tasarımcının kullanıcı odaklı seçtiği renk ve malzemeyi nasıl yorumladığını değerlendirmektir.
Keywords: Tasarım; Renk; Malzeme; Mekan; Kullanıcı Kimliği; Design; Color; Material; Space; User ID