Çıplak Gözle Astronomi Gözlemleri - Şener, H. Tuğça; Demirhan, Utku; Kalyoncu, K. Göksel (İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları, 2005)
Amatör astronomide çıplak gözle yapılabilecek olası gökyüzü gözlemleri ele alınmıştır. Bu gözlem tekniklerinden biri Argelander yöntemi olup, değişen yıldız gözlemlerinde uygulanışı anlatılmıştır. Değişen yıldız gözlemlerinde özellikle parlak, kısa dönemli ve ışık değişim genliği büyük olan Algol türü yıldızlar tercih edilir. Kutup ışınımı ve akanyıldız gözlemleri de çıplak gözle yapılabilecek gözlemler arasındadır. Ülkemizin konumu nedeniyle kutup ışınımı gözlemi yapılamamaktadır ancak değişen yıldız ve akanyıldız gözlemleri Ankara Üniversitesi Gözlemevi'nden sürekli yapılmaktadır.

Naked-eye astronomy is the topic of this project. One of the most popular methods of unaided observations is the Argelander method. During the application of this method, bright variable stars which have a short period and high variability amplitude of light curve are selected, especially the Algol type. Aurora and meteor observations are also other popular naked-eye astronomy subjects. It's not apropriate to observe auroras from Turkiye because of its location, however the observations of variable stars and meteors were made at the Ankara University Observatory.
Keywords: çıplak gözle gökbilim; değişen yıldızlar; argelander yöntemi; akanyıldız gözlemleri; naked-eye astronomy; visual observation; variable stars; argelander method; meteors