Uzaktan Çalışma Tutumlarının Örgütsel Yabancılaşmaya Etkisinde Dijital Liderliğin Düzenleyici Rolü - AKANT, YASEMİN (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Bu tez çalışmasının amacı uzaktan çalışma tutumlarının örgütsel yabancılaşmaya etkisini araştırmak ve dijital liderliğin düzenleyici rolünü incelemektir. Bu amaç itibariyle anket tekniği kullanılarak bankacılık sektöründe uzaktan veya hibrit model ile çalışan 439 beyaz yakalı çalışana ulaşılmıştır. 76 kişinin uzaktan çalışmadığını belirtmesi ile araştırma kriterlerine uymadıkları için dahil edilmeyerek 363 kişinin verileri ile analiz yapılmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS 27 programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Araştırmada hipotezleri sınamak amacıyla; anlamlı farklılıkları belirlemek için t-Tesit ve ANOVA analizi, değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek için pearson korelasyon analizi ve bağımsız değişkenin bağımlı değişkeni yordama durumunu belirlemek için regresyon analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre; uzaktan çalışma tutumunun toplam puanının medeni duruma, eğitime, iş deneyimine, yaşa, uzaktan çalışma sıklığına, evde uzaktan çalışan başka biri olup olmamasına göre anlamlı düzeyde farklılaşmadığı, cinsiyete, kurumdaki toplam iş deneyimine, iş yükü durumuna ve evde uzaktan çalışmak için uygun ortam olup olmamasına göre anlamlı düzeyde farklılaştığı belirlenmiştir. Uzaktan çalışma tutumu örgütsel yabancılaşmayı anlamlı ve pozitif yönde yordamaktadır. Uzaktan çalışma olumlu tutum alt boyutu örgütsel yabancılaşmayı anlamlı ve pozitif yönde yordamaktadır. Uzaktan çalışma beceri geliştirme alt boyutu örgütsel yabancılaşmayı anlamlı ve pozitif yönde yordamaktadır. Uzaktan çalışma olumsuz tutuma direnç alt boyutu örgütsel yabancılaşmayı anlamlı ve negatif yönde yordamaktadır. Uzaktan çalışma kurumsal destek alt boyutu örgütsel yabancılaşmayı anlamlı ve pozitif yönde yordamaktadır. Uzaktan çalışma tutumu ve örgütsel yabancılaşma arasındaki ilişkide, dijital liderliğin düzenleyici rolü tespit edilmiştir.
The Moderating Role of Digital Leadership in the Effect of Remote Working Attitudes on Organizational Alienation
Yüksek lisans tezi.
Keywords: Uzaktan Çalışma; Uzaktan Çalışma Tutumu; Örgütsel Yabancılaşma; Liderlik; Dijital Liderlik