Çağdaş Türk Sinemasında Deli/Meczup Temsili Açısından Takva Filmi - HIZAR, VEYSEL CİHAN (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
"Çağdaş Türk Sinemasında Deli/Muczup Temsili Açısından Takva Sinema Filmi" başlıklı çalışma, delilik kavramını, bilimsel ve dinsel bağlamda, tıp alanında, İslam felsefesinde ve sosyal temsil anlamında derinlemesine incelemektedir. Dünya sinemasında delilik ve deli kahramanları ele alarak sinemaya bir bakış sunmayı amaçlamaktadır. Türkiye sinemasında deli karakterler çözümlenirken Tabutta Röveşata, Öğretmen, Çıplak Vatandaş, Vizontele ve Kosmos sinema filmlerinin ana karakterlerine odaklanarak bu filmlerde konu edilen delilik kavramı üzerine yapılmış bir araştırmayı içermektedir. Tez çalışmasının ana konusu olan Takva sinema filmi ile ilgili olan bölüme geçmeden önce, İslam'da Takva kavramının kökeni ve anlamı üzerine detaylı bir tanımlama yapılmıştır. Tez, Takva sinema filminin yönetmeni Özer Kızıltan ile ilgili genel bir bakışın ardından filmin ana karakteri Muharrem ve diğer karakterlerine ilişkin ayrıntılı bir analiz içermektedir. Muharrem karakterini İslami bir kişilik olarak inceledikten sonra, sonuç bölümünde yer alan tahliller ve çıkarımlar, filmin genel akışı ve planları ile ilgili detayları içeren bölümün ardından ortaya konmuştur.
The Film Takva in Terms of the Representation of the Mad/Defeated in Contemporary Turkish Cinema
Yüksek lisans tezi.
Keywords: Sinema; Delilik; Meczupluk; Takva; Muharrem; Özer Kızıltan