İnşaat sektöründe tedarikçi seçim kriterlerinin önceliklendirilmesi - Bahar, Anıl (İstanbul Kültür Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı / Proje ve Yapım Yönetimi Bilim Dalı, 2020)
Globalleşen dünyada firmalar kendi sektörlerinde başarılı olabilmek ve yüksek performans gösterebilmek için rekabet koşullarına ayak uydurmak zorundadır. Müşterilerin taleplerine karşılık yapılan doğru tedarikçi seçimi şirketlerin rakiplerine karşı fark yaratması ve başarı elde etmesindeki en büyük etmenlerden biridir. Bu çalışmanın amacı da inşaat endüstrisinde günden güne artan rekabet ortamında tedarikçi seçim sürecinin analizinin yapılmasıdır. Çalışmanın giriş bölümünde araştırmanın amacı ve araştırmada izlenen yöntemler ve bu çalışma esnasında yapılan literatür araştırmaları detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde tedarik zinciri ve tedarik zinciri yönetimi kavramları ele alınmıştır. Tedarik zincirinin temel evreleri ve fonksiyonları ile tedarik zinciri yönetiminin tarihsel gelişimi, fonksiyonları, avantajları ve dezavantajları anlatılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde tedarik ve tedarik zinciri yönetimi için çok önemli bir kavram olan lojistik anlatılmış, lojistik sektörü üzerinden sürdürülebilir tedarikçi seçiminden bahsedilmiştir. Çalışmanın asıl amacı olan tedarikçi seçim problemlerinden ve bu problemin çözümü olarak üretilen çok kriterli karar verme tekniklerinden bahsedilmiştir. Çalışmanın uygulama bölümünde inşaat endüstrisinde karşılaşılan tedarikçi seçim problemlerine değinilmiş ve konusunda uzman kişilere beş ana kriter ve onların alt kriterleri bazında değerlendirme formu uygulaması yapılarak hangi seçimin daha önemli olduğu tedarikçi seçim kriterlerinden olan Analitik Hiyerarşi Süreci ve Delfi tekniği yöntemleriyle kıyaslanmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise ana kriterler ve bu kriterlere bağlı alt kriterlerden hangisinin daha önemli olduğu belirlenmiştir.

In the globalizing world, companies have to keep up with the competition conditions in order to be successful in their own sectors and to show high performance. Choosing the right supplier in response to the demands of the customers is one of the biggest factors that make a difference against the competitors and achieve success. The aim of this study is to analyze the supplier selection process in the increasingly competitive environment in the construction industry connected to the logistics sector. In the introductory part of the study, the aim of the research and the methods followed in the research and the literature researches made during this study are explained in detail. In the second part of the study, supply chain and supply chain management concepts are discussed. The basic stages and functions of supply chain and the historical development, functions, advantages and disadvantages of supply chain management are explained. In the third part of the study, logistics which is a very important concept for supply and supply chain management is explained and sustainable supplier selection through logistics sector is mentioned. The main aim of the study is the supplier selection problems and the multi-criteria decision making techniques produced as solutions to this problem. In the application part of the study, supplier selection problems encountered in the construction industry connected to the logistics sector were mentioned and the questionnaire was applied to the experts on the basis of five main criteria and their sub-criteria and the selection of which is more important was compared with the Analytical Hierarchy Process and Delphi methods which are the selection criteria. In the last part of the study, the main criteria and the sub-criteria related to these criteria were determined to be more important.
Priority of supplier selection criteria in construction sector
Keywords: Tedarik zinciri; Tedarik zinciri yönetimi; Çok kriterli karar verme; İnşaat Mühendisliği; Supply chain; Supply chain management; Multi criteria decision making; Civil Engineering