Mimari tasarım sürecinde sosyal medyanın analiz verisi olarak kullanılması - Dağdelen, Can (İstanbul Kültür Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Mimarlık Ana Bilim Dalı / Mimari Tasarım Bilim Dalı, 2019)
Çevremizdeki ve dünyadaki dinamikler hızla değişmektedir. Dünyanın yeni teknoloji çağının içerisine girmesiyle birlikte insanlar da oldukça hızlı bir şekilde bu teknolojiye uyum sağlamıştır. Gelişen teknoloji ve farklılaşan kültürel değerler insanların yaşam şeklini etkilediği gibi onların var olduğu çevreleri de etkilemektedir. Mimarların da bu değişen ve farklılaşan topluluklar içerisinde teknolojiye ayak uydurmaları gerekmekte ve farklı metotlar geliştirip bu teknoloji çağına entegre olmaları gerekmektedir. Bu tez kapsamında mimari tasarım analiz yöntemleri, günümüz teknoloji çağının bir parçası olan yapay zeka temelli yazılımlar yardımıyla geliştirilecek ve model önerisi olarak sunulacaktır. Mimari tasarım sürecinde, analiz, yerin ruhunu anlamak ve mekan potansiyeli olan mekanlar üretmek için en önemli tasarım girdilerinden biridir. İkinci önemli tasarım girdisi ise kullanıcının etkisidir. Günümüzde analiz ve kullanıcı verilerini elde etmek için çeşitli internet sitelerinde; araştırmalar, gözlem, anket, vb. yöntemlere başvurulmaktadır fakat elde edilen bilgiler kullanıcıdan direkt olarak elde edilmemekte ve bazı durumlarda ise özgür olarak sağlanmamaktadır. Bu tez kapsamında geliştirilecek olan model sayesinde geliştirilmesi planlanan yapay zeka ile birlikte sosyal medya verileri, (kişilerin herkese açık olarak konum etiketli özgürce yaptığı paylaşımlar), fenomenoloji bağlamında yapılan mimari mekan tanımlamaları filtresinden geçerek bilgiler üretilmekte, bu bilgiler ile haritalar oluşturulmakta ve mimari tasarım analiz verisi olarak kullanılmaktadır. Bu tez kapsamında, kent içerisinde mekan potansiyeli oluşturan gömülü bilgiler sosyal medyadan çekilerek kullanılmakta ve günümüz teknoloji çağına uyumlu bir şekilde mimari tasarım analiz sürecine katkı sağlaması amaçlı model önerilmektedir.

The dynamics rapidly change in our environment and in the world. By getting the technology era, people started to accommodate themselves quite fast to technology. Growing technology and diverse cultural values affect peoples life style as well as their environments. Architects should keep their pace with this technology just as like how the community do and finding new methods and get integrated. In this thesis, the analyzing methods of architectural design will be developed by using the help of artificial intelligence software and will be presented as a model suggestion. In the architectural design process, analysis is one of the most important design inputs to understand the spirit of the place and to produce spaces with space potential. The second important design input is the impact of the user. Nowadays, in order to analyze and obtain user data; research, observation, survey, etc. methods are used but the information obtained is not directly obtained from the user and in some cases is not provided freely. With the artificial intelligence that is planned to be developed with the model to be developed within the scope of this thesis, information is produced through the filtering of social media data (freely shared by people with location labels), architectural space definitions made in the context of phenomenology, maps are created with this information and architectural design analysis data is created. is used as. Within the scope of this thesis, the embedded information constituting the space potential in the city is taken from social media and a model is proposed to contribute to the architectural design analysis process in accordance with today's technology age.
Using the social media as an analysis data in the architectural design process
Keywords: Mimarlık; Fenomenoloji; Kent mimarisi; Mekansal analiz; Mimari tasarım; Sosyal medya; Tasarım; Architecture; Phenomenology; Urban architecture; Spatial analysis; Architectural design; Social media; Design