Emoji ile Güçlendirilmiş Şifreler Üreten Yenilikçi Şifre Yönetici Sistemi - MAMMADOV, RASHAD (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Günümüzde kullanıcılar, uygulama platformlarında oluşturdukları hesaplarının güvenliğini arttırmak için her uygulama için ayrı ayrı uzun ve karmaşık şifreler üretmek zorunda kalmaktadır. Güçlü şifreler oluşturmak ve bunları akılda tutmak zor olduğundan kullanıcılar ya her platform için aynı şifreyi kullanmayı tercih etmektedir ya da düz metin dosyasına kaydetme, kağıda yazma, tarayıcı aracılığıyla şifre saklama gibi güvenli olmayan saklama yöntemlerini kullanmaktadırlar. Bu teknikler kullanıcı şifrelerini siber saldırılara karşı açık hale getirmektedir. Zayıf ve tekrarlanan parola kullanımı ile güvensiz saklama alışkanlıklarının getirdiği zayıflığın yanı sıra, mevcut şifre oluşturma yöntemleri çoğunlukla ASCII tabanlı karakterler kullanmakta ve kaba kuvvet ve sözlük saldırılarına karşı daha savunmasız şifreler üretmektedir. Bu tez, dijital platformlarda hesap güvenliğini artırmak amacıyla emoji tabanlı yenilikçi bir şifre yönetim sistemi sunmaktadır. Veri katmanı, iş mantığı katmanı ve sunum katmanından oluşan şifre yönetim sistemi Windows 11 üzerinde Python ve SQLite kullanılarak geliştirilmiştir. Kullanıcı arayüzü Tkinter ile inşa edilerek sanal emoji klavye, mesaj ve onay ekranları ile zenginleştirilmiştir. Mevcut şifre yönetim sistemlerinin temel özellikleri, avantajları, dezavantajları ile popüler uygulamaların şifre oluşturma kısıtları göz önünde bulundurulmuş ve emoji tabanlı şifre oluşturma algoritması geliştirilmiştir. Geliştirilen şifre oluşturma algoritması 8, 10, 12 ve 16 birim uzunluğunda, sadece emoji veya emoji ile birlikte kullanıcının belirlediği ASCII karakter kombinasyonlarına göre şifreler oluşturuyor. Sistemde kaydedilen verilerin güvenliği için 128 bit anahtar uzunluğu ile Gelişmiş Şifreleme Standardı algoritması sayaç modu kullanılmıştır. Algoritmanın ihtiyacı olan 128 bit uzunluğundaki anahtar için bilgisayarın donanım bilgileri ve emoji matrisleri kullanılarak bir anahtar üretim algoritması geliştirilmiştir. Donanım değişimlerinde kurtarma için QR kod entegrasyonu sağlanmıştır. Uygulama kullanılabilirlik, işlevsellik, güvenlik, birim testleri ve NIST SP 800-22 kriterleriyle değerlendirilmiştir. Sonuçlar, emoji kullanımının şifre çeşitliliğini ve entropisini arttırdığını, böylece kullanıcı deneyimini ve güvenliğini başarıyla korurken kaba kuvvet ve sözlük saldırılarına karşı direnci arttırdığını göstermektedir.
Keywords: Anahtar üretimi; Emoji Tabanlı Şifre; Gelişmiş Şifreleme Standardı; Parola Yöneticisi