İstanbul'daki İlk Kanunlaştırma Hareketi: Corpus Iuris Civilis ve Çağdaş Hukuklara Yansımaları - Tahiroğlu, Bülent (Seçkin Yayıncılık, 2018)
İstanbul'da XI. ve XIX. iki büyük kanunlaştırma hareketi gerçekleşmiştir. Corpus Iuris Civilus ve Mecelle her ikisi de hazırlandıkları coğrafi beşiği aşarak diğer ülkeleri de etkilemiştir. Corpus Iuris Civilus kara Avrupası sisteminin, bu arada çağdaş Türk hukuk sisteminin temelini oluşturmuştur. Anglo-sakson hatta uygulandığı dönemde sosyalist hukuk düşüncesini etkilemiştir. Bu incelemenin konusu Türk medeni kanununun 1. maddesinin dahil alındığı Corpus Iuris Civilis'in hazırlanışıdır.
Keywords: Corpus luris Civilus, Codex, Digesta, Institutiones, Türk Hukuk Devrimi, Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti