Societas Europaea (SE) Almanya açısından değerlendirme - Arslan, Burcu (İstanbul Kültür Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Özel Hukuk Anabilim Dalı, 2015)
Tez çalışmasında tarihsel açıdan çok uzun bir sürece tabi olan Avrupa Şirketi – diğer tabiriyle Socieatas Europaea (SE) - konusu incelenmektedir. Çalışmada mümkün oldukça Almanya'nın Avrupa Şirketi'ne ilişkin önemine değinilmektedir. 2004 yılından bugüne kadar kurulması mümkün olan bu şirket türü, şirketler hukuku alanında ve Avrupa Birliği'nde de önemli bir yer edinmiştir. Avrupa Şirketi'nin kuruluşunu mümkün kılan Avrupa Şirketi'nin statüsünü belirleyen 2157/2001 sayılı Tüzük ve Çalışanların Yönetime Katılımı Hususunda Avrupa Şirketi Statüsü'nü Tamamlayan 2001/86/EC sayılı Konsey Yönergesi'dir. Avrupa Şirketi, adı üstünde, Avrupa Birliği'ne dâhil olan ülkelerde kurulabilen bir şirkettir. Almanya'nın da bu şirketin yürürlüğe girmesinde güçlü bir etkisi olmuştur. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesine ilişkin müzakereler devam ettiği için bu konunun Türkiye için de önemi göz ardı edilmemelidir.
Societas Europaea (SE) Evaluation with regard to German
In this masterthesis the European Company - with other words Societas Europaea (SE) topic is analysed. The role of Germany will be mentioned where possible. The European Company, which formation is possible since 2004 has occupied an important place in both European Union and Company Law. The COUNCIL REGULATION (EC) No 2157/2001 of 8 October 2001 on the Statute for a European company (SE) and COUNCIL DIRECTIVE 2001/86/EC of 8 October 2001 supplementing the Statute for a European company with regard to the involvement of employees make the establishment of the European Company possible. As the name implies, the European Company is a Company that can be established in European Union Member States. Germany's role by introduction of this Company was of great importance. Because of the accession negotiations of Turkey with the EU, this topic should also not be disregarded for Turkey.
Keywords: Hukuk; Law