Beyânî - Şecere-i Harezmşâhî [1b-102a] (Dil İncelemesi-Metin-Dizin-Tıpkıbasım) - Yeni, Emre Berkan (İstanbul Kültür Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, 2018)
Bu tez çalışmasında Hive Hanlığı'nın son döneminde yazılmış olan Muhammed Yusuf Beyânî'nin Şecere-i Harezmşâhî eserinin 1B-102A varakları arasındaki kısım incelenmişir. Çalışma Dil İncelemesi, Metin, Dizin ve Tıpkıbasım bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Çağatay Türkçesi ve Edebiyatı hakkında bilgi verildikten sonra Hive Hanlığı'nın kısa tarihi anlatılmış ve tarih yazıcıları ile onların eserleri hakkında bilgiler verildikten sonra Şecere-i Harezmşâhî eseri tanıtılmıştır. Dil İncelemesi bölümünde eserin incelenen varaklarında tespit edilen yazım, ses ve biçim özellikleri anlatılmıştır. Metin bölümünde metnin latin harflerine çeviriyazı ile aktarımı yapılmıştır. Dizin bölümünde metnin söz varlığı sözcüklerin aldıkları eklerin de gösterilmesiyle alfabetik olarak kaydedilmiştir.

This thesis contains the study and research of the section between 1B-102A pages of Muhammed Yusuf Beyânî's historical text, Şecere-i Harezmşâhî (Pedigree of Khwarezmshahs), which is written in the last era of Khiva Khanate. The study consists the sections of Introduction, Language Analysis, Index and Facsimile. After giving information about Chagatai Turkish and Literature in the introduction section, the short history of the Khiva Khanate was given and after giving information about the history writers and their works, then we introduced the Şecere-i Harezmşâhî. In the language analysis section, the orthographic, phonologic and morphologic features of the Şecere-i Harezmşâhî are explained. The text section contains the translation of manuscript from Arabic alphabet to Latin. In the index section, the vocabulary of the text is stored alphabetically by showing suffixes.
Beyânî - Şecere-i Harezmşâhî [1b-102a] (Language Analysis-Text-Index-Facsimile)
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature