Avrupa Birliği’nde Yüksek Nitelikli İşgücü İhtiyacı ve Mavi Kart Planının Avrupa Birliği’nin Rekabet Gücüne Etkisi - Dereli, Deniz Dilara; Akkaraca Köse, Melike (My University, 2015)
Rekabet gücü ve iktisadi büyümeye katkısı nedeniyle yüksek nitelikli işgücünün göçü stratejik bir önem kazanmıştır. Rekabetçi üstünlük ve büyüme odaklı ekonomiler bu nedenle yüksek nitelikli işgücünü çekme yarışına girmişler ve getirdikleri çeşitli düzenlemeler ile bu işgücünün istihdam edilmesini kolaylaştırıcı uygulamalar başlatmışlardır. Avrupa Birliği için de 2000’li yıllar itibariyle yüksek nitelikli işgücü göçünün düzenlenmesi, göç politikalarının önemli bir hedefi haline gelmiş ve 2009’da Mavi Kart Planı kabul edilerek, yürürlüğe konmuştur. Bu çalışmada, son üç yıldır Avrupa Birliği çapında hayata geçirilen Mavi Kart planının uygulamadaki başarısı, yüksek nitelikli işgücünü çekme potansiyeli, rekabet gücünü arttırma ve büyümeyi hızlandırma gibi AB’nin çeşitli beklentilerini ne ölçüde karşılayabileceği incelenmektedir.
Keywords: Avrupa Birliği; Mavi Kart; Yüksek Nitelikli İşgücü; Rekabet; Büyüme