Firmaların Başarı Kriterlerinin Tanımlanması ve Çalışanların Memnuniyeti Kriterinin Bulanık Mantık Yöntemi İle Ölçülmesi - ERİK, DİLEK (Necip Şimşek, 2005)
Bu makalede şirketlerin başarılı olabilmeleri için hangi noktalara dikkat etmeleri gerektiği irdelenmiş ve beş ana kriter üzerinde durulmuştur: Çalışanların memnuniyeti, müşterilerin memnuniyeti, stratejik planlama, toplum üzerindeki etki ve finansal sonuçlar. Basan kriterlerinin ölçümü bulanık mantık yöntemi ile yapılmıştır. Yöntemi uygularken her ana kriter hiyerarşik olarak alt kriterlere bölünmüştür. Bir ağaç diyagramı ile gösterilen bu hiyerarşik açılımın en altındaki noktalar için anketler düzenlenmiştir. Bir tekstil firmasında yapılan anket çalışması ile alınan sonuçlar bulanık mantık yöntemi ile ölçülmüş ve firmanın mevcut durumu tespit edilmiştir. Sonuç matrisinde düşük bulunan değerlerin nereden kaynaklandığının ve bu değerleri etkileyen alt kriterlerin neler olduğunun bulunması için duyarlılık analizi yapılmıştır.
Keywords: Bulanık Mantık; Başarı Kriterleri; Şirket Performansı