Türkiye’nin Cari Açık Sorunu - Erdil Şahin, Begüm (My University, 2011)
Gelişmekte olan ülkelerde uzun süreli cari işlemler açıkları ekonomide ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Türkiye’nin cari işlemler açığı ve bu açığın finansman sorunu son yıllarda en çok tartışılan konulardan biridir. Cari açığın ortaya çıkışı konusunda iki farklı görüş bulunmaktadır. İlk görüşe göre cari açık, 2001 krizi sonrası yaşanan ekonomik büyümenin yarattığı talep artışından kaynaklanmaktadır. Diğer görüşe göre ise, bu açık kısa vadeli spekülatif sermaye akışını hızlandıran yüksek faiz oranları sonucu aşırı değerlenmiş yerli paranın bir sonucudur. Cari açık borç ile finanse edildiğinden, ülkenin dış borcunun artması ekonominin geleceğini tehdit etmektedir. Bu çalışmada, ilk olarak cari açık, cari açık ve borçlanmanın sürdürülebilirliği konuları değerlendirildikten sonra, Türkiye’de cari açık sorunu ve cari işlemleri etkileyen faktörler ve finansmanında önemli rol oynayan kısa vadeli sermaye hareketleri açıklanmakta, cari işlemler dengesini sağlamaya yönelik politika uygulamalarına ve tedbirlere yer verilmektedir.
Keywords: Cari İşlemler Açığı; Cari Açığın Nedenleri; Türkiye Ekonomisi; Kısa Vadeli Sermaye Hareketleri