Yatay yükler altındaki çok katlı çelik yapıların kat yüksekliğindeki değişimin performansa etkisinin incelenmesi - Güder, Abdulkadir Haluk (My University, 2006)
Bu çalısmada ele alınan arastırma ve yaklasımların amacı, yapıların deprem karsısında ne sekilde davranacagını ve deprem karsısında olusan bu davranıs neticesinde yapıların hangi kategorilere (sınıflandırmalara) ayrılabilecegini bulmaktır. Yapının kendi kategorisine (sınıfına) göre hedef performansının belirlenmesinden sonra, olası deprem hareketinin talebi de (istem) göz önüne alınmak kaydı ile yapının durumu karsılastırmalı olarak incelenir. Amaç yapının kapasitesinin, deprem talebinden büyük olmasıdır. Bu kosulun saglanması durumunda yapının belirlenen hedef performansının yeterli oldugu söylenebilir. Genel olarak ele alındıgında statik itme analizi neticesinde belirlenen performans noktasının giris kat yüksekligindeki degisim karsısında gösterdigi en belirgin etki taban kesme kuvvetlerindeki azalma ve buna karsın tepe deplasmanında ortaya çıkan artıs olmustur. Sonuç olarak; sistemi merkezi çaprazlı elemanlarla berkitmek, giris kat yüksekliginin 3,00 m den 5,50 m ye çıkmasından kaynaklanan kapasite düsüsünü önlemis, hatta yapının göstermis oldugu performans giris kat yüksekliginin 3,00 m olması durumdan daha iyi hale gelmistir. Anahtar Kelimeler : Statik itme Analizi, Lineer Olmayan Analiz, Talep-Kapasite, Performans Noktası

This study aims to investigate how buildings respond to earthquake and classify them as a result of this reaction. After determining performance target according to its own classification, the structure of the building is explored by taking possible earthquake movements into consideration. The aim is to find a scale for building capacity which is higher than the earthquake demand. Sustaining this condition would be adequate in terms of target performance. Generally, the most apparent impact of the performance point, which is taken as a result of static pushover analysis on the entrance floor change response, is the decrease of base sheer force and retrospective increase on peak displacement. In conclusion, supporting the system with concentric braced elements prevents the capacity decrease resulting from increasing entrance floor level from 3, 00 meters to 5,50 meters. This even indicates that the performance of the building becomes more effective than floor entrance level of 3, 00 meters. Key Words: Static pushover analysis, non-linear static analysis method, demand-capacity, performance point
An investigation into the effect of the storey height on the performance of Multistorey steel buildings under the lateral loads
Keywords: inşaat mühendisliği; civil engineering