Hasta ve Hasta Yakınları Tarafından Sağlık Çalışanlarına Karşı Uygulanmakta Olan Şiddet Vakalarının Nedenleri ve Çözüm Önerileri - Tarhan, İbrahim Ethem (My University, 2019)
Ülkemizde her geçen gün hekimlere hastalar tarafından sözlü ve fiziki saldırılar yapılmaktadır. Basında yer alan ölümle ve ağır yaralanmalarla sonuçlanan benzer vakaların artış göstermesi toplumumuzda büyük üzüntülere neden olmaktadır. Bu sosyal problemi iyileştirmek için eğitim sistemimizi yeniden gözden geçirmekte fayda vardır. İlkokul, ortaokul ve lisedeki ders programları ile tıp fakültelerindeki ders programlarına iletişim, insan ilişkileri, davranış bilimi, iş etiği ve hukuk derslerinin devreye sokulması, mevcut olan benzer derslerin sayılarının arttırlması hekim, hasta ilişikilerini olumlu yönde etkileyebilecek, sözü geçen tatsız vakaların azalmasına neden olabilecektir. İkinci önemli husus ise; özellikle kamu sağlık kuruluşlarındaki doktorlara uygulanan çalışma yöntemleridir. Örneğin, hasta randevuları 3 ve 5 dakika kısa süreli aralarla planlanmakta, doktorlar bir günde yüze yakın hastayı muayene etmek zorunda kalmaktadır. Ayrıca, özellikle cerrahların nöbet sürelerinde iki güne yakın bir süre boyunca çalışmalarına devam ettirilmeleri; sağlık hizmetlerinin kalitesini düşürdüğü gibi, cerrahların da çalışma motivasyonlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Üçüncü önemli husus ise; hekimlerin ve hastaların sağlık hukuku açısından hakları ve sorumlulukları hakkında yeterli bilgiye sahip olabilmeleri için, hastane yönetimlerinin eğitim programları düzenlemesi ve bu konuyu gündemlerinde en ön sırada tutmaları ile birlikte, sözü geçen iyileştirme çalışmalarının sürekli takibini ve değerlendirmelerini sağlamalıdırlar.Bu çalışmada, ülkemizde sağlık çalışanlarına karşı uygulanmakta olan şiddet vakalarının nedenleri araştırılacak ve çözüm önerileri sunulacaktır.
Keywords: Hekim ve Hasta İletişimi; Tıp Fakültelerinde Uygulanabilecek Yeni Ders Programları; Sağlık Hukuku; Hekimlerin Çalışma Koşulları