Tarihi Uzunköprü'nün Geoteknik Yaklaşımla Performans Kontrolü ve Rehabilitasyon Önerileri - Gündüz, Müslüm (İstanbul Kültür Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı / Geoteknik Bilim Dalı, 2008)
Bu tez çalısması tarihi köprülerde yapılacak geoteknik arastırmalara içerik için örnek çalısmadır. Uzunköprü Geoteknik bilimi çerçevesinde arastırılarak planlayıcının geoteknik yaklasımı , yapının performansı , ve rehabilitasyonuna öneriler getirilmistir. Bu içeriği ortaya koymak için öncelikle tarihi tas köprü ile ilgili edinilen genel bilgiler verilerek tarihi süreçte su engelini asmak için basvurulan çareler irdelenerek yapıldıkları dönemlerdeki mühendislik imkan ve yaklasımları ile Uzunköprü'nün insa süreci kaynaklardan arastırılarak genel bilgi olarak verilmistir. Sonraki bölümde Uzunköprü'nün geçgisinin jeomorfolojisi , jeolojik durumu, rölevesi , yapı malzeme özellikleri (Sismik ile) , temel boyutları ( Geoadar - Des çalısmaları ile ) geoteknik özellikleri (Arazi , sondaj ,CPT laboratuvar çalısmalarıyla ) arastırılarak yapıldığı dönemdeki yaklasım irdelenmistir. Devamında tarihi köprünün elde edilen yapı ve geoteknik özellikleri birlestirilerek tarihsel süreç içerisinde sel , taskın , deprem , kullanım kaynaklı olan etkilenmeler , tüm etkilerin birlikte yapıldığı dönemden bugüne geçen süre içerisinde zeminindeki oturma ve bunun sonucunda olusan etkilenmeler verilmistir. Sonuçta tarihi Uzunköprü'nün elde edilen Geoteknik bulguları ile yapıldıkları dönemdeki Geoteknik Mühendisliği yaklasım irdelenerek Geoteknik kökenli hasarların giderilmesi için öneriler getirilmistir.

This thesis study is a reference study for geotechnical investigations of historical bridges. Uzunköprü was investigated by geotechnical view and some suggestions are given about performance and rehabilitation of structure. To create this content, first of all, some information is given about historical stone bridges. It contains some questions and answers, like; how people passed water barriers, engineering possibilities and approaches. Also some information was given about Uzunköprü; how was it built and building duration of bridge. The other part of study contains information about geomorphology, geology of bridge, meterial features (by seismic study), foundation dimensions (by geodar and DES studies), geotechnical features (by in situ tests, drilling, CPT sounding and laboratory studies) and röleve of Uzunköprü. By using these data geotechnical approaches of built era of Uzunköprü is examined. In this study also, obtained data which is about geotechnical features and structural features is combined in order to determination effects of flood, earthquake, usage and soil settlement of bridge in historical period. All of these situations affect to the bridge together from built date to today. And some information is given about settlement of bridges and its effect in this duration. As a result, geotechnical finding about Uzunköprü and investigation about geotechnical views in built date of the bridge are given in this study. And some suggestions are given to prevent geotechnical based damages.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering