Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi İçtihatları Işığında Çocukların İdari Gözetimi: Kişi Özgürlüğü ve Güvenliği Hakkı Bağlamında Bir İnceleme - KÖKLÜ, CANSU PİŞKİNPAŞA (Seçkin Yayıncılık, 2025)
Yabancıların sınır dışı edilmesi ve idari gözetimi, temel hak ve özgürlükleri üzerinde önemli etkiler doğurmaktadır. Zorunlu göç hareketlerinden en fazla etkilenen gruplardan biri ise çocuklardır. Ailelerinden ayrı düşen ya da refakatsiz şekilde ülkelerini terk etmek zorunda kalan çocuklar, hem fiziksel hem de psikolojik açıdan son derece kırılgan konumdadır. Bu nedenle, çocukların idari gözetim altına alınmaları, özellikle çocuğun üstün yararı ilkesi çerçevesinde titizlikle değerlendirilmelidir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarına göre, çocuğun idari gözetimi ancak son çare olarak ve kısa süreli şekilde uygulanmalı; her durumda çocuğa özgü ihtiyaçlar öncelikli olarak gözetilmelidir. Bu makalede, idari gözetim altında bulunan çocukların karşılaştıkları hak ihlalleri, özgürlük ve güvenlik hakkı kapsamında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ışığında ele alınacak; yaş tespiti, bireysel değerlendirme, başvuru yollarına erişim gibi temel meseleler değerlendirilecektir.
Keywords: Çocuk; Göç; Mülteci