Eğitim Verileri Analizinde Regresyon ve Sınıflandırma Algoritmaları: Öğrenci Performansının Modellenmesi - ÖZKUL, ERDAL (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Bu tezin temel amacı, makine öğrenmesi tekniklerini kullanarak öğrenci akademik performansını modellemek ve tahmin etmektir. Odak noktası, öğrencinin zaman içindeki performansına ilişkin bütünsel bir görünüm sağlayan, üç periyodik akademik notun (G1, G2, G3) ortalamasından türetilen bileşik bir ölçüm olan ' G_avg ' değişkenidir. Araştırma, ' G_avg ' tahminini yaparak akademik başarıyı önemli ölçüde etkileyen kalıpları ve faktörleri ortaya çıkarmayı amaçlıyor. Bu çalışmadan elde edilen bilgiler, eğitimcileri ve politika yapıcıları öğrenci performansını artırmaya ve ek desteğe ihtiyaç duyabilecek öğrencileri belirlemeye yönelik stratejiler geliştirme konusunda bilgilendirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca tez, eğitim bağlamında bu tür tahmine dayalı analiz için en etkili yaklaşımı belirlemek amacıyla çeşitli makine öğrenimi algoritmalarını karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Zaman ilerledikçe ve makine öğrenimi algoritmaları ve teknolojik beceri gelişmeye devam ettikçe, analitik kapasitelerimiz daha da gelişti ve karmaşık veri kümelerine ilişkin derin içgörüler geliştirmemizi sağladı. Özel ve uluslararası okullarda matematik eğitimi verme konusunda yirmi yıldan fazla deneyime sahip biri olarak, eğitime olan eğilimim kaçınılmaz ola-rak bu teknolojik ilerlemelerle örtüşecek şekilde gelişti. Makine öğrenimi algoritmalarının analitik yeteneklerinin, öğrenci verilerinin daha kapsamlı anlaşılmasını sağlayabileceğine ve böylece akademik başarılarını daha ayrıntılı bir şekilde aydınlatabileceğine düşünüyorum. Bu araştırmada kullanılan veri seti, çok çeşitli analitik çabalar için özgün veri setleri sağlayan köklü bir çevrimiçi platform olan Kaggle'dan alındı. Veriler Portekiz'deki bir okuldan alınmış olmasına rağmen, eğitimin evrensel yönlerini bünyesinde barındırması nedeniyle bu çalışma için anlamlı ve faydalıdır. Sahip olduğu detaylı öznitelikler kapsamlı bir inceleme için güçlü bir temel oluşturdu. Bu veri setindeki değerlendirmeler üç farklı sınav sonucundan (G1, G2 ve G3) oluşuyordu ve sonuç değeri (target value) G3 olarak belirlenmişti. G3 ise beklenen kümülatif yapısının aksine, yapısı G1 ve G2'ninkine benzeyen ve bağımsız bir değerlendirme işlevini görecek şekilde tasarlanmıştı. Bu gözlem, analize daha kapsamlı bir hedef değişken sağlamak amacıyla bu üç notun aritmetik ortalaması olarak hesaplanan 'G_avg' adlı yeni bir özniteliğin geliştirilmesine yol açtı. Ridge Regresyonu, Lasso Regresyonu, Elastik Net ve Lojistik regresyon gibi bir dizi regresyon modeli metodolojime dahil edildi. Bu modellerin seçimi, verilerde mevcut olan karmaşık, doğrusal olmayan ilişkileri daha etkili bir şekilde yakalama yeteneklerine dayanıyordu. Sınıflandırma kısmında ise 'G_avg'e üç başarı kategorisi uygulandı: 'Yetersiz', 'Tatmin Edici' ve 'Başarılı'. Bu bağlamda çeşitli sınıflandırma modelleri uygulandı. Seçilen algoritmalar, sınıflandırma görevlerindeki yüksek verimlilikleri ve doğruluklarıyla geniş çapta bilinen algoritmalardır; Lojistik Regresyon, Karar Ağaçları, Rassal Orman, Destek Vektör Makineleri (SVM), Gradyan Arttırma ve Sinir Ağları (MLP Sınıflandırıcı). Bu araştırmanın amacı, eğitimcilere rehberlik edebilecek, dolayısıyla öğrencilerin eğitim deneyimlerini geliştirebilecek öngörülü anlayışlar sunmaktır.
Yüksek lisans tezi.
Keywords: Makine Öğrenimi; Eğitimsel Veri Analizi; Akademik Performans; Regresyon Modelleri; Sınıflandırma Algoritmaları; Tahmine Dayalı Modelleme