Hava Taşımalarında Üreticinin Ürün Sorumluluğu - CİNKARA, DİLARA (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Hava yolu ile yapılan taşımaların artmasıyla bu taşımalar esnasında hatalı ürün sebebiyle doğan zararların sayısı artmıştır. Her geçen gün gelişen havacılık sektörünün karmaşık yapısı ürün sorumluluğuna da yansımış ve ürün sorumluluğuna başvurularak zararların tazminini sağlamak da karmaşık bir hale gelmiştir. Çalışmamızda öncelikle Türk Hukukunda ürün sorumluluğunu düzenleyen Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu ile 85/374 sayılı Üye Devletlerin Hatalı Ürün Sorumluluğuna İlişkin Kanun, İkincil Düzenleme ve İkincil Kurallarının Yaklaştırılması Hakkında Konsey Direktifi incelenmiş olup ürün sorumluluğunun gelişimini gösterebilmek adına yargı kararlarına değinilmiştir. Çalışmamızın amacı hava taşımalarında sorumluluk altında olabilecek kişileri ve sorumluluğun şartlarını tespit edebilmek ve bu bağlamda hava taşımalarında ürün sorumluluğunun gelişimini incelemektir.
Product Liability in Air Transport
Yüksek lisans tezi.
Keywords: Hava Taşımaları; Ürün Sorumluluğu; Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu; Üreticinin Sorumluluğu