Türkiye’de Belgesel Film Festivallerinde Film Seçimlerini Belirleyen Etkenler - Çakar Bikiç, Nagihan (My University, 2018)
Film festivalleri ve festival bünyesindeki seçici kurullar tıpkı iletişim sürecinde olduğu gibi, içeriğin seçilmesinde, sunulmasında ve seyirciye ulaştırılmasında, belirleyicidir. Festivalleri düzenleyen organizasyonlar ve bu organizasyonları destekleyen finans kaynakları, bir yönüyle izleyiciye sunulan filmlerin içeriğini de belirlemektedir. Çalışma, bu organizasyonların bir parçası olarak festivallerinin seçici kurullarının, film üretimi, gösterimi ve tüketiminde etkili aktörler olduğu gerçeğinden hareketle, seçici kurulların film seçimlerini belirleyen etkenleri ortaya koymayı amaçlamaktadır. Türkiye’deki belgesel film festivallerini düzenleyen; kamu kurumları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, bağımsız kişiler, üniversiteler ve özel kuruluşların her birinden süreklilik ve eskiliklerine göre birer örnek alınarak, TRT Belgesel Ödülleri, İstanbul Kısa Film Festivali, Antalya Film Festivali; İFSAK Kısa Film ve Belgesel Yarışması, Serka Kısa Film ve Belgesel Yarışması, Kısaca Öğrenci Filmleri Festivali, Okan Üniversitesi Öğrenci Filmleri Kısa Film Yarışması, Akbank Kısa Film Festivali ile inceleme alanı sınırlandırılarak, bu amaçla, 8 organizasyon içerisinden yukarıda belirlenen ölçütlere göre seçilen festivallerin, 2010-2016 yılları arasında festivallere başvuruda bulunan film sayıları, jüri üyeleri ve dereceye giren filmler ile çalışmanın analiz kısmı zenginleştirilerek elde edilen veriler döküman inceleme ve literatür taranarak elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Ayrıca seçilen festivallerde görev alan komite üyeleri, jüri üyeleri ve ödül alan yönetmenler ile yapılan yüz yüze derinlemesine ve internet aracılığı ile yapılan görüşmeler içerik analizi yöntembilimi ile ele alınmıştır.

The film festivals and the selective committees within the festival are decisive in selecting, presenting and delivering the content, just as in the communication process. Organizations that organize festivals and financial resources that support these organizations also determine the content of films presented to the audience in a way.The study aims to reveal the factors that determine the selection of films by the selection committees in the sense that the selective committees of festivals as a part of these organizations are actors in film production, display and consumption. Regulating the documentary film festivals in Turkey; TRT Documantary Awards,Istanbul Short Film Festival ,taking as an example the continutiy and oldness of each of the public institutions , local administration ,nongovernmental organisation ,independent persons, universities and private institutions.IFSAK Short Film and Documentary Contest, Serka Short Film and Documentary Contest Brief Student Films Festival , Okan University Student Films Short Film Contest and Akbank Short Film Festival have been limited to the scope of study, for this purpose, the festivals selected from the above-The findings obtained by enriching the analysis part of working with film counts, jury members and films entering the festivals during the festivals in 2016 were examined by document examination and littoral screening and the obtained findings were evaluated. In addition, committee members who were involved in the selected festivals were evaluated by face to face interviews with members ,jury members and award-winning directors ,and interview content analysis via internet.
Factors That Determine Movie Choices in The Documentary Film Festivals İn Turkey
Keywords: Belgesel Sinema; Film Festivalleri; Seçici Kurul; Sinema; Film Endüstrisi; Documentary Films; Festival Films; Jury; Cinema; Film Industry