İç Hastalıkları ve Genel Cerrahi Doktorlarının Obez Hastalar Hakkında Tutum ve Davranışlarının Değerlendirilmesi: Tanımlayıcı Çalışma - NAS, SEVİL (Türkiye Klinikleri Yayınevi, 2025)
Amaç: Sağlık çalışanları tarafından obezite bakış açısı, değerlen dirmesi ve tedavi yöntemleri bakımından farklılıklar görülmektedir. Bu çalışmanın amacı dâhiliye uzmanı ve genel cerrahi uzmanı doktorlarının obez hastalar hakkındaki tedaviye yönelik tutum ve davranışlarının de ğerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntemler: Bu araştırma tanımlayıcı tipte dir. Katılımcılara araştırmacılar tarafından hazırlanmış 11 soru ve obezite ön yargı ölçeğinden oluşmuş anket formu katılımcılara yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulanmıştır. Çalışmaya toplam 58 (%50) dâhiliye uzmanı ve 58 (%50) genel cerrahi uzmanı olmak üzere gönüllü 116 katılımcı ger çekleştirilmiştir. Bulgular: İç hastalıkları uzmanlığına sahip bireylerin ilaç tedavisi önerisi genel cerrahi uzmanlığına sahip bireylere göre daha fazla tercih edildiği tespit edilmiştir (p=0,027). İç hastalıkları uzmanlık alanına sahip hekimlerin yaşam davranış şekli önerisi genel cerrahi uz manlık alanına sahip hekimlere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fark olduğu görüşmüştür (p=0,012). BKİ≥30 kg/m² ve BKİ≥40 kg/m² has talar için diyet tedavisi, fiziksel aktivite, ilaç tedavisi ve cerrahi yöntem tercihlerine göre katılımcıların obezite ön yargı düzeyi farklılık göster memiştir (p>0,05). Katılımcıların cerrahi yöntem tercihine göre Obezite Ön Yargı Tutum puan ortalamaları farklılık göstermiştir (p=0,044). Katı lımcıların ilaç tedavisi tercihine göre Obezite Ön Yargı Tutum puan orta lamaları farklılık göstermiştir (p=0,026). Sonuç: Uzmanlık alanına göre tedavi önerilerinin farklılık göstermekte olduğu görülmüştür. Obezitenin tedavisinde multidisipliner yaklaşım belirlenmeli, tedavi protokolleri sık lıkla güncellenmelidir.
Keywords: Obezite; Obezite Yönetimi; Sağlık Personelinin Tutumu