İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi TY03011 Numarada Kayıtlı Şiir Mecmuasının Transkripsiyonlu Metni ve MESTAP'a Göre Tasnifi - GÜL, ŞEYMA (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2023)
Mecmua, Arapça cem' (جمع) kökünden türeyip "bir araya getirilmiş, derlenen, cem olunmuş" anlamlarını ihtiva etmektedir. Bir edebiyat terimi olarak mecmua, "Nazım veya nesir niteliğindeki aynı ya da farklı konulara sahip bir veya birden fazla farklı şairlere ait, derleme halinde yazılmış olan yazma eserlerin bir düzen içinde veya düzensiz bir şekilde bir araya getirilmiş olan eserler bütünü" anlamını bünyesinde taşımaktadır. Mecmualar içerisine dahil edilen şiirlerde, derleyicilerin şiir zevki büyük bir rol oynar. Beğendikleri şairlerin eserlerini yazmalarında bulunduran derleyiciler vesilesiyle kimi zaman divanlarda olmayan şiirler ve keşfedilmemiş şairler ortaya çıkmaktadır. Bu durum şüphesiz ki edebiyat tarihimize katkı sunmaya devam etmektedir. Çalışmamız, İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi TY03011 numarada kayıtlı şiir mecmuasının transkripsiyonlu metni, bu mecmuanın incelenmesi ve MESTAP tablolarına uyarlanmasını hedeflemektedir. Söz konusu mecmua, 90 varaktan oluşup mutasavvıf şairlere ait şiirleri barındırmaktadır. Mecmuada, Türk edebiyatının her döneminde adından sıkça söz ettiren Dervîş Yûnus, Nesîmî gibi şairlerin eserleri kadar Emînâ, Seherî dar bir çevre tarafından tanınan şairlerin eserlerine de yer verilmiştir. Çalışmamıza konu olan şiir mecmuası, aynı zamanda mecmuanın derleyicisi olan Cânib isimli Nakşibendî şeyhinin şiirlerini barındırmasından ve edebiyat tarihimizce meçhul kimi şairlerin şiir örneklerine yer vermesi açısından önemlidir.
The Transcription Text of the Poetry Magazine Registered at Istanbul University Rare Works Library No. TY03011 and Its Classification According to MESTAP
▪ Yüksek lisans tezi.
Keywords: Klasik Türk Edebiyatı; Mecmua; Şiir; MESTAP