The Distinction Between Online Social Capital and Traditional Social Capital: A Bibliographic Comparison - MUMCU, ARTÜR YETVART (Aizonia Publishing, 2025)
Bu çalışma, çevrimiçi sosyal sermaye ile geleneksel sosyal sermaye arasındaki kavramsal ayrımları incelemektedir. Web of Science endeksinde yer alan makaleler, çevrimiçi ve geleneksel sosyal sermaye kavramları üzerine taranmış ve analiz edilmiştir. VOSviewer programı kullanılarak ağ analizleri yapılmış ve iki kavram arasındaki farklar görsel olarak ortaya konmuştur. Çevrimiçi sosyal sermaye, dijital platformlar ve sosyal medya aracılığıyla bilgiye erişim ve geniş sosyal ağlar kurma süreçlerini ifade ederken, geleneksel sosyal sermaye daha çok fiziksel topluluklar ve uzun süreli ilişkiler üzerine kuruludur. Bu çalışma, dijitalleşmenin toplumsal yapı üzerindeki etkilerini ve sosyal sermaye oluşturma süreçlerindeki dönüşümleri anlamak açısından önemli bulgular sunmaktadır. Özellikle COVID-19 pandemisi sonrasında çevrimiçi sosyal sermayenin artan rolü vurgulanmaktadır. Pandemi, dijital platformların sosyal etkileşimdeki önemini artırmış ve çevrimiçi sosyal sermayenin gelişimini hızlandırmıştır. Bu bulgular, teknoloji ve çevrimiçi bağlantıların toplumsal sermaye üzerindeki rolünü daha iyi anlamak için önemli ipuçları sunmaktadır.
Çevrimiçi Sosyal Sermaye ile Geleneksel Sosyal Sermaye Ayrımı: Bibliografik Bir Karşılaştırma
Keywords: Online Social Capital; Social Capital; Bibliography; Network