Pozitif Psikolojik Sermayenin İnovatif İş Davranışlarına Etkisinde İşte Kendini Yetiştirmenin Rolü - DOĞRU, İLKNUR (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Teknolojinin, küreselleşen dünyanın ve hızla değişen müşteri taleplerinin etkisiyle işletmelerin sürdürülebilirliğini sağlayabilmesi ve gelişebilmesi için yeni fikir ve uygulamalar gerçekleştirmesi, dolayısıyla inovasyon odaklı olması önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı çalışanların inovatif davranışlarını bireysel özellikler ve işte yaşanılan deneyim mekanizmaları üzerinden incelemek, spesifik olarak çalışanların psikolojik sermayelerinin yenilikçi iş davranışları üzerindeki etkisinde işte kendini yetiştirme düzeylerinin aracılık rolünü tespit etmektir. Bu amaç doğrultusunda Türkiye'nin çeşitli illerinde beyaz yakalı 253 çalışandan "Demografik Bilgi Formu", "Psikolojik Sermaye Ölçeği", "İşte Kendini Yetiştirme Ölçeği" ve "Yenilikçi Davranış Ölçeği" aracılığı ile veri toplanmıştır. Araştırma verilerinin analizi için Cronbach Alfa, doğrulayıcı faktör analizi, bağımsız örneklemler için t testi, Spearman sıra farkları korelasyon analizi, Pearson momentler çarpımı korelasyon analizi, basit doğrusal regresyon analizi ve Hayes'in Process modellerinden 4. Model kullanılmıştır. Analiz sonuçları psikolojik sermayenin ve işte kendini yetiştirmenin yenilikçi iş davranışını pozitif yönde etkilediğini göstermektedir. Ayrıca işte kendini yetiştirmenin, psikolojik sermayenin yenilikçi iş davranışı üzerindeki etkisine aracılık ettiği tespit edilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda araştırmacılara ve işletme yöneticilerine çeşitli öneriler sunulmuştur.
The Role of Thriving in the Effect of Positive Psychological Capital on Innovative Work Behaviors
Yüksek lisans tezi.
Keywords: Pozitif Psikolojik Sermaye