Büyük Genlikli Nonlineer Salınımlı Kablolu Köprü Modelinin Rasgele Yükler Altında Davranışının İncelenmesi Üzerine - Merdan, Mehmet; Coşkun, Erhan; Khaniyev, Tahir (İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları, 2006)
Bu çalışmada rüzgarlı bir havada asma kablolu köprünün rasgele yükler altında çözümünün davranışını, sönümdeki artışın ve köprüye etki eden dış kuvvetlerin üçgensel dağılıma sahip bir rasgele değişken olması durumunda Lazer ve McKenna asma kablolu köprü modeli ele alınmış, köprünü yatay konumdaki pozisyonun ilk dört momentleri hesaplayarak, beklenen değer, varyans, standart sapma, güvenlik aralığı, asimetre ve diklik katsayıları hesaplanmıştır. Ayrıca sayılar yöntemlerden yararlanarak köprünün yatay konumdaki pozisyonun için grafit simülasyonu oluşturulmuştur.
Keywords: stokastik diferensiyel denklemler; lazer ve Mckenna kablolu köprü modeli; beklenen değer; Varyans; güvenlik aralığı; simulasyon; stochastic differential equations; laser and wired bridge model Mckenna; expected value; variance; confidence interval; simulation