Bitcoin Trend Oluşumlarının Elliott Dalga Prensipleri İle İlişkileri - YILDIZ, ONUR ERKAN (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2023)
Finansal piyasalar tarihi boyunca insanlar tasarrufları ile yatırımlar gerçekleştirip, tasarruflarını değerlendirme çabası göstermişlerdir. İtibari para sisteminin ve mevcut finansal işleyiş yapısının buna çok uygun olduğu söylenebilmektedir. Jeopolitik şartlara göre sermaye akışı belirli finansal araçlar içinde sürekli hareketlidir ve sık olarak yön değiştirmek ister. Bunun temel sebebi, sermaye sürekli olarak kazançlı ve güvenli olabileceği bir yer aramaktadır. Bu sebepten dolayı yatırımcılar farklı analitik metotlarla, farklı periyotlar ve farklı finansal enstrümanlar için analizler gerçekleştirmiş ve yatırımlarını gerçekleştirebilecekleri finansal enstrümanları seçmeye çalışmışlardır. Bu özellikle günümüz ve günümüze yakın finans tarihi boyunca popülaritesini oldukça artıran bir durumdur. Finansal enstrümanlar üzerinde analiz çalışması denince akla ilk olarak temel analiz ve teknik analiz metotları gelmektedir. Teknik analiz geçmiş fiyat hareketlerini genel kitle tarafından kabul görmüş metotlarla inceleyip, gelecek fiyat hareketli hakkında tahminde bulunmaya yarar. Burada 'tahmin' vurgusu önemlidir çünkü hiçbir analitik çalışma kesin sonuçlar vermemektedir. Gelecek vadeler için tahminlerde bulunmaya yarayan araçlardır. Çalışma amacı; Bir teknik analiz metodu olan Elliott Dalga Prensipleri ile yeni bir finansal enstrüman olarak sayabileceğimiz Bitcoin'in incelenmesiydi. Bitcoin'i seçme sebebim temel olarak yeni bir ürün olması ve üzerine literatür olarak analitik çalışmaların fazlaca yapılmamış olmasıdır. Elliott Dalga Prensipleri'ni analitik metot olarak seçme sebebim ise ileri vade trendler ve geçmiş trendleri inceleme konusunda iyi bir yapıya sahip olmasıdır. Bitcoin'in özellikle 2010 yılından bu yana ciddi bir yükseliş gerçekleştirdiğini görülmektedir. Burada oluşan trendlerin anlamlı bir yapıda olup olmadığı büyük merak konusudur. Trendler denince teknik analizde özellikle Elliott Dalga Prensipleri ön plana çıkan analitik metotların ilk sıralarında yer alır. Elliott Dalga Prensipleri ile 2010 yılından başlayan Bitcoin yükseliş hareketinin geçmiş trendlerini incelenecek ve prensiplere uygun dalga modelleri olup olmadığını kontrol edilecektir. Akabinde ise, yine Elliott Dalga Prensipleri ile gelecek dönemlere ilişkin fiyat tahminlerinde bulunulacaktır.
▪ Yüksek lisans tezi.
Keywords: Bitcoin; Blockchain; Blok Zinciri Sistemi