Ceza Muhakemesinde mağdurun hakları - Alan Akcan, Esra (İstanbul Kültür Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Hukuk Anabilim Dalı / Kamu Hukuku Bilim Dalı, 2013)
Suç mağdurlarına karşı ceza adalet sisteminde, mağdurların yararları yönünde böyle bir duyarlılığın ortaya çıkması kanun koyucuyu da etkilemiş; 5271 sayılı CMK ile mağdur hakları düzenlenmiştir. Ülkemizde bugüne kadar mağdurlara karşı gösterilen özel dikkat sadece bazı adam öldürme, terör ve örgütlü suçlar bakımından söz konusu oluyordu. Bugün ise tüm suç mağdurlarını korumaya yönelik düzenlemeler dikkati çekmektedir.
Rights of victim in Criminal Procedure Law
In criminal justice system, the sensibility developed in favour of the victims also affected the lawmaker, and the rights of the victim have been regulated under the Law no. 5271. In the past in Turkey, victims were only paid attention in certain cases of homicide, terrorism and organized crime. As for today, regulations that protect victims of all kind of crimes draw the attention.
Keywords: Ceza Muhakemeleri Usul Kanunu; Code of Criminal Procedure; Ceza Muhakemesi Hukuku; Law of Criminal Procedure; Hakların korunması; Protection of rights; Mağdur; Wronged; Mağduriyet; Unjust treatment; Yargısal korunma; Judical protection