ÖZGEN, NECMETTİN2023-03-302023-03-302022OZGEN N (2022). İspanya’da Gastronomi Turizminin Tarihsel Gelişimi ve Gastrodiplomasi Değerlendirmesi. AYDIN GASTRONOMY, 6(2), 239 - 262. 10.17932/IAU.GASTRONOMY.2017.016/gastronomy_v06i20112528-9411https://doi.org/10.17932/IAU.GASTRONOMY.2017.016/gastronomy_v06i2011https://hdl.handle.net/11413/8412Ülkelerin gastronomi çeşitliliği kültürün bir parçasıdır. Kültürün gelişimi uzun süreçlerin ve tarihsel olayların yönlendirmesiyle olduğu gibi gastronominin gelişimi de asırlar süren süreçlerden oluşur. Günümüzde gastronomi zenginliği ülkelerin turizmde başarısı için daha büyük bir avantaja dönüşmektedir. Gastronomi turizm gelirlerini arttırmakta anahtar rol oynamaktadır. Özellikle ekonomileri turizme bel bağlayan gelişmekte olan ülkeler için turizmi geliştirmenin yeni yolları aranmaktadır. Hali hazırda gastronomisi uluslararası tanınırlığa ulaşmış ülkeler tarihlerinde başarının ipuçlarını saklamaktadır. Günümüzde İspanya turizm sektöründe dünyanın en önde gelen ülkeleri arasındadır. Bu başarıda rol oynayan gastronominin tarihsel gelişimini incelemek turizmde başarının yollarına ışık tutacaktır. Bu çalışmamın amacı, İspanyol gastronomisinin tarihsel gelişiminde rol oynayan bileşenleri incelemek ve günümüzde devletin desteği ile yürütülen gastrodiplomasi uygulamaları olarak kabul edilen eylemleri İspanyol gastronomisinin gelişimi ile karşılaştırmaktırtrinfo:eu-repo/semantics/openAccessGastronomiGastrodiplomasiGastronomi TurizmiİspanyaTurizmİspanya’da Gastronomi Turizminin Tarihsel Gelişimi ve Gastrodiplomasi DeğerlendirmesiHistorical Development of Gastro-Tourism in Spain and Evaluation of GastrodiplomacyArticle531682