Bakü'de tarih içinde konut mimarisinde değişimler ve gelecekten beklentiler - Garayeva, Nazıra (İstanbul Kültür Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Mimarlık Anabilim Dalı, 2016)
Bakü her zaman kültürü, sanatı, ekonomisi ve diğer özellikleri ile göz önünde olmuştur. Güzelliği, bu kenti ziyaret edenler tarafından dile getirilmektedir. Bu güzelliğin temel nedenlerinden biri de Bakü'nün hafızalara altın harflerle yazılan tarihi mimarisi olmuştur. Bu tezde Bakü'nün yıllar boyu geçirdiği mimari değişiklikler ve bu değişikliklerin nedenleri ele alınacaktır. Bu kapsamda, ilkel mimarlık, Albanya mimarlığı, İslam dönemindeki mimarlık, Orta Çağ dönemi mimarlığı, günümüzdeki mimarlık yaklaşımları ve geleceğe yönelik öngörüler değerlendirilmektedir. Mimarlığın günümüzde en aktif ilgi alanlarından biri olan konutlar, tezde farklı dönemlerdeki özellikleriyle ele alınmıştır. Bu dönemler arasında 19. yüzyıl özel bir yere sahiptir, çünkü Bakü mimarlığı denildiğinde ilk önce bu dönemdeki projeler insanların aklına gelmektedir. Tarih içinde Bakü mimarlığı kadar pekçok Bakülü mimar da yaptıkları işlerle takdire layık görülmüştür. Projeler kadar adını tarihe yazdıran mimarların sayısı da çoktur. Günümüzde de nitelikli binaların elde edilmesi ile ilgili değerlendirmeler tezde yapılacaktır. Son olarak yazılı eserler, resimler, grafikler ve Bakü'de çalışan genç mimarlar tarafından yapılan önerilerden yola çıkılarak Bakü konut mimarlığının geleceği ile ilgili beklentiler konusu ele alınacaktır.
Baku has always been recognized for its aesthetic physical characteristics, its culture and economy. The beauty of Baku is generally related with its architecture. In this thesis, the architectural development of the city of Baku has been analyzed in detail. There are different periods, which have left their traces on the architecture of the city: Primitive, Albanian, Medieval, and Contemporary periods. The emphasis in this thesis is on the characteristics of housing in Baku during different centuries. The 19th century has a special place in history, because the most influential architectural examples of Baku housing start from the 19th century. It can be indicated that there are also many architects in Baku as famous as its buildings. In the thesis, an evaluation will be made in relation to the creation of qualified buildings in the city. In conclusion, discussions on the expectations from the future of residential architecture in Baku will be based on the interviews with young architects in Baku.
Keywords: Mimarlık; Architecture