Geri Gönderme Merkezlerindeki Fiziki Koşullara Karşı Başvuru Yolları - AKBULUT, MERVE (İstanbul Üniversitesi Yayınevi, 2019)
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu geri gönderme merkezlerine ilişkin düzenleme getirmekle birlikte, bumerkezlerdeki koşullardan kaynaklı ihlallere yönelik bir başvuru yolu öngörmemiştir. Bununla beraber, AnayasaMahkemesi, tam yargı davasının bu merkezlerde yaşanabilecek ihlallere yönelik etkili bir iç hukuk yolu olduğuna kararvermiştir. Çalışmamızda, Türk hukukunda var olan ve geri gönderme merkezlerindeki fiziki koşullardan kaynaklı ihlallerekarşı başvurulan yargı yolları ve bu yolların etkinliği incelenmiştir.

Although Law on Foreigners and International Protection has providesregulations on removal centers, it hasn’t envisaged any remedy for violation arising from the conditions in these centers. However, The Constitutional Court ruled that Damages as remedy against administrative authorities is an effective remedy for violations that might occur in these centers. In this study, remedies in Turkish Law, which were applied against violations occur in the removal centers and these remedies’ effectiveness were examined.
Remedies Against Material Conditions at Removal Centers
Keywords: İdari Gözetim; Geri Gönderme Merkezi; K.A. Başvurusu; B.T. Başvurusu; Tam Yargı Davası