Türk İş Hukuku'nda İş Sözleşmesinin Geçersizliği - FİLİZ, BESTE GEMİCİ (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
¨Türk İş Hukuku'nda İş Sözleşmesinin Geçersizliği¨ konusu iş hukuku ve borçlar hukukunun birlikte ele alınmasını gerektiren gerek iş hukuku gerekse borçlar hukuku açısından temel ve önemli bir konudur. Çalışmamızda öncelikle temel kavramlar açıklanmaya çalışılacaktır. Bu bağlamda işçi, işveren kavramları, iş sözleşmesinin unsurları kısaca tanımlanacak olup sonrasında borçlar hukukundaki geçersizlik hâlleri ve sonuçları incelenecektir. İkinci bölümde ise borçlar hukukundaki tüm geçersizlik hâlleri iş hukuku boyutu ile değerlendirilecektir. Çalışmamızın son bölümünde ise geçersizlik hâllerinin sözleşme üzerinde doğurduğu sonuçlar iş hukuku açısından ele alınacaktır. Çalışmamız sadece bireysel iş hukuku bağlamında sözleşmelerin geçersizlik hâlleri ve sonuçlarıyla sınırlıdır. Çalışmamızda Yargıtay kararları, yabancı mahkeme kararları ve karşılaştırmalı hukuktaki kaynak ve öğreti görüşlerinden yararlanılarak geçersizlik hâllerinin iş hukukundaki yansıması ve sonuçlarına ilişkin teorik ve uygulamaya yönelik sorunlara çözüm önerileri getirilmeye çalışılacaktır.
Invalidity Of Employment Contract İn Turkish Labor Law
Doktora tezi.
Keywords: Geçersizlik Hâlleri; İş Sözleşmesinin Geçersizliği; Geçersizliğin Hukuki Sonuçları; İleriye Etki